Cetiri Poucne Price brak
Cetiri PoucnePrice

Četiri kratke, a vrlo poučne priče

Koja vam se priča najviše dopada?

1. Fin momak, završio medresu, iz vjerske porodice, odgojen, kulturan, ma svaka bi ga punica poželjela za zeta. Našao curu koja i nije bila baš vjerski, što kažu suprotnosti se privlače, pa on se želio iskušati sa otkrivenom i razgolišenom djevojkom. Krenuli putem bluda, batalio sve što je od vjere imao. Godinama su bili skupa, sve isprobali, i na kraju ga i ostavila. Sad je sam i ostavljen, izgubio ugled, izgubio prijatelje iz medrese, izgubio sebe…

2. Djevojka, nosila hidžab, cijeli život u vjerskoj porodici provela i odnekud joj se javi momak koji je sve ono što ona nije. I zbližiše se, ona se sve više udaljavala od vjere, a sve više išla putem harama. Ubrzo se i otkrila na zahtjev svog momka. Doveo je do najvećih harama, razgolišenosti, bluda, muzike, uzeo joj sve moguće što je lijepo imala. Nakon par mjeseci je ostavio. Ona ostala ponižena i u društvu omržena. Namaz i post ostavila, neko drugi postala.

3. Mladić koji je bio daleko od islama, izlazio, slušao muziku, pušio, pio, imao svaku djevojku koju je htio. Prezasitio se svega, odjednom ga počele zanimati pokrivene djevojke. One mu bile nedostižne pa želio da vidi šta je ispod, da dodirne, otkrije… Javljao se pokrivenim djevojkama, svaka ga odbila. Jedna mu poslala predavanje od Hajrudina Ahmetovića, “Dan koji traje 50000 godina”, isplakao se cijelu noć, krenuo u džamiju, pokajao za sve grijehe. Oženio pokrivenu djevojku, izrodili 3 djece, dobio bolji posao. Ima ispunjen i sretan život.

4. Djevojka koja je bila jedna od najljepših u društvu, imala na desetine momaka, prošla pola svijeta, sretne jednog dana u studentskom domu momka koji je oborio glavu kad ju je vidio. Nju muka uhvatila što neće da je gleda, pa nju svak’ gleda. Dugo je mislila o tom momku, bio je drugačiji od svih, željela ga je upoznati. Uskoro je saznala da je on vjernik i stranac iz druge države. U pola ljeta obukla je haljinu dugih rukava i čekala na hodniku neće li proći. Uskoro se pojavio, poselamila ga je i zamolila da popričaju. Objasnio joj je da se ne mogu rukovati niti dodirivati. Otvorila mu je svoju dušu i sve mu ispričala. Vremenom su postali prijatelji, ona je učila sve više o islamu i našla ljepotu u svom životu. Sad su već u braku i imaju 4 djece. Sretni, radosni i imaju harmoničan i lijep brak.                     

Zaključak: Bez vjere, namaza i Allaha nema sreće. Ma koliko se trudili nećemo bez ovoga biti sretni. Možemo biti samo poniženi, ostavljeni i nesretni. Okreni svoju priču dok još nije kasno. Pokaj se i kreni putem spasa.

(n-um)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!