Propis ako muškarcu zapne za oko neko žensko. Kako se ponašati i šta raditi po povratku kući

Muslim bilježi ovu predaju…

Muslim bilježi predaju u kojoj se kaže: “Žena dođe u liku šejtana, i ode u njegovom liku.

Zato ako nekom zapne za oko neko žensko, neka ide svojoj ženi i ima sa njom odnos, to će mu odagnati stvorenu viziju.” Dakle, značenje hadisa je da se – u slučaju pokrenute strasti koja može nastupiti slučajnim viđenjem lijepog i privlačnog ženska – ode svojoj ženi i riješi nadražaja i napetosti na halal i dozvoljen način.

Ono što savjetuju islamski pravnici, ljekari, i što se pominje u literaturi specijalista iz ove oblasti, u pogledu prekomjernog udovoljavanja strastima, jeste da se ne pregoni u tome, pošto pregonjenje u udovoljavanju strastima šteti ne samo duhovno, nego i fizički.

Muž bi trebao da vodi računa o situaciji žene i da je ne sili na intimne odnose kad nije za to spremna; u slučaju bolesti i sl. Prije nego što muž završi sa udovoljavanjem svojih strasti, treba da pazi da to priušti i ženi i da je ne napušta prije toga. Prenosi se predaja: “Kada neko od vas ima intimni odnos sa svojom suprugom, neka je ne napušta dok se ona ne zadovolji, (jer) kao što on voli da zadovolji svoje potrebe, tako voli i ona.”

Sažetak iz knjige/brošure: “Prva bračna noć” – dr. Muharem Štulanović

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!