Namaz sa nijetom odabira bračnog druga. Dogovor budućih supružnika o klanjanju namaza prije braka

ODABIR BRAČNOG DRUGA I DA LI ZA TO KLANJATI NAMAZ?

PITANJE: Selam alejkum! Upoznao sam jednu djevojku radi sklapanja braka, vidjamo se već neko vrijeme i mislimo da u tome ima hajra. Međutim klanjao sam par puta istiharu namaz i većinom sam sanjao crve, blato, bježanje itd. Zadnji put kad sam ponovio istihare namaz sanjao da sam pored jednog potoka koji se ulijeva u rijeku i sve to posmatram i gledam vidre oko sebe. Kad razgovaram s njom osjetim da mi odgovara po pitanju vjere. Šta mi vi savjetujete?

ODGOVOR: Alejkumu selam. Poslanik, sallahu alejhi ve selem, je pojasnio kriterije prilikom odabira buduće supruge, s tim da je naglasio da se treba odabrati osoba koja se prdržava islama: “Ženu udaju četri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota, i njena vjera. A ti gledaj da uzmeš onu koja je vjernica i zadobićeš sa njom svaki hajr.” (Muttefekun alejhi)

Također je poželjno da se vide budući supružnici u granicama dozvoljenog u prisustvu mahrema, jer to dovodi do veće mogućnosti da brak, sa Allahovim dopustom, uspije i bude u njemu bračna harmonija.

Što se tiče klanjanja istihare namaza, nije od njenih propisa da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne, tj. da se odluči. Na taj način osoba treba da odabere određenu stvar. Također lijepi snovi su od Allaha, a ružni od šejtana i ne bi se trebale određene važne odluke graditi na snovima, naročito ako su ružni, već se trebaju graditi na islamskim osnovama.

Vi sjedite sa djevojkom sa kojm se planirate oženiti u prisustvu njenog mahrema, vidite se, razgovarajte oko budućeg braka i šta želite jedno od drugog i ako se složite, možete klanjati istiharu namaz i ako nađete u sebi da naginjete jedno prema drugom i da vam se stvari olakšavaju prema njemu, uzmite se i molite Allaha da vam olakša i da vaš brak učini srećnim i izgrađenim na islamskim osnovama.

NUM

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Šta je dozvoljeno od intime u ramazanu supružnicima?

Pitanje: Da li je čovjeku dozvoljeno da spava pored svoje žene u toku ramazanskog dana? …

error: Oo !!