Ikindija Namaz Porodica
IkindijaNamazPorodica

Ne propuštajte ikindiju-namaz!!! Evo zbog čega!

Ibn Omer, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Onaj ko propusti ikindija – namaz, kao da je ostao bez porodice i imetka!“

Savjeti i upute:

Da li postoji veći gubitak od onog u kojem čovjek izgubi porodicu i imetak u jednom trenu!?Naravno. Jedan namaz kojeg čovjek propusti iz namjere i lijenosti ima gore posljedice od gubitka imetka, djece i svega što je na dunjaluku. Zato čovjek mora biti oprezan da mu ovaj namaz ne prođe kao što je oprezan da ne izgubi porodicu i imetak.Neki od tumača ovog hadisa su rekli: “Upotrebljena riječ u hadisu el-vetru (gubitak) ima značenje zločina koji iziskuje odmazdu, tako da se objedinjuju dvije brige – briga zbog same nesreće i briga izazvana traženjem odmazde.

“Treba ožalošćeni kazati: Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun (Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo) kada propusti jedan namaz, kao i onaj ko izgubi porodicu i imetak pa tuguje i žalosti se zbog tog gubitka.Razlog što se ikindija – namaz spominje između ostalih namaza jeste upravo zato što ljudi u to vrijeme budu umoreni od raznih poslova pa je odgode do krajnje granice.

U drugom hadisu se navodi da je Burejda, r.a., jednog maglovitog dana rekao: “Klanjajte ikindiju odmah po nastupanju, jer je Vjerovjesnik, a.s., rekao: „Onome ko propusti ikindija – namaz sva djela bit će uništena.““Zato je Uzvišeni naredio da se namazi izvršavaju, a posebno je izdvojio ikindija –namaz i nazvao je srednjim namazom rekavši: Redovno molitvu obavljajte, naročito srednji namaz, i pred Allahom ponizno stojte.

Allahov Poslanik, a.s., činio dovu protiv nevjernika u Bici sa saveznicima: “Allah im grobove i kuće ispunio vatrom zato što su nas odvratili od srednjeg namaza sve dok sunce nije zašlo“Dodatni motiv je taj što se meleci okupljaju na sabah i ikindija – namazu i hvale klanjače.Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Kod vas se smjenjuju noći i meleci dana.

Sastanu se u doba sabah i ikindija – namaza. Potom se uzdižu oni koji se kod vas boravili a Allah ih pita, a On bolje zna od njih: „U kakvom stanju ste ostavili robove moje?“ “Ostavili smo ih kako klanjaju namaz, a kada smo došli, također su klanjali.““U ovom hadisu vidimo potvrdu za stjecanje velike nagrade za ova dva namaza ako se klanjaju u džamiji i ako se ustrajava u tome.

Izvor: ”Biseri Vjerovjesnikovih hadisa” Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

POGLEDAJTE ŠTA JE SULTAN ERDOGAN URADIO ZA OVOG DJEČAKA KADA JE VIDIO DA GA TRGOVCI TUKU

Krajem 2015. godine mediji su objavili potresne fotografije kako trgovci u Izmiru udaraju jedanaestogodišnjeg sirijskog …

error: Oo !!