Večeras meleci počinju pisati Sudbinu čovječanstva za narednu godinu. Ne propustite proučiti noćas dovu za sticanje nafake…

Lejletu’l-berat je petnaesta noć mjeseca šabana. Ova mubarek noć se još spominje pod nazivima ”Noć oslobađanja (od grijeha)” i ”Noć rahmeta”.

Ko ovu noć provede u ibadetu imat će veliku nagradu. Poslanik, s.a.v.s., je noć Lejletu’l-berat provodio u ibadetu i učio sljedeću dovu:

”Utječem se od Tvog azaba tražeći utočište u Tvom oprostu. Utječem se Tebi od Tebe. Ja sam nemoćan da Ti izrazim hvalu. Ti si uzvišen onako kako si sam Sebe opisao.” (Bejhaki)

U jednom hadisu Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

”Kada dođe polovina šabana (Lejletu’l-berat), noć provedite na namazu, a dan u postu. Uzvišeni Allah te noći govori: ‘Ima li iko da od Mene oprost traži, pa da mu oprostim. Ima li iko da od Mene traži da mu povećam opskrbu, pa da mu povećam. Ima li iko da od Mene traži nešto, pa da mu udovoljim. Ima li iko, ima li iko?’ Uzvišeni Allah u ovoj noći onima koji traže daje ono što žele, sve dok ne svane.”

Imam Subki, r.a., je rekao: ”Noć Berata je kefaret za grijehe učinjene tokom godine. Noć petka je kefaret za grijehe učinjene tokom sedmice, a noć Kadr je kefaret za grijehe učinjene tokom života.” Dakle, ove noći provedene u ibadetu brišu grijehe učinjene u spomenutom periodu.

U predajama se navodi da se u noći Kadra ili u noći Berata upisuje u Knjigu ko će živjeti, a ko će umrijeti. Neki su ovo protumačili rekavši da se u noći Berata piše Knjiga, a u noći Kadra predočava melekima.

Također postoji predaja u kojoj se kaže da Uzvišeni Allah u noći Berata predočava melekima stanje robova u narednoj godini; kolika će čija opskrba biti, ko će biti bogat ko siromašan, ko uzdignut, a ko ponižen. Ko će umrijeti, ko se roditi, a ko otići na hadždž. (Buyuk Islam ilmihali, Omer Nasuhi Bilmen)

Od Ebu Bekra, r. a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Allah Teala se u petnaestoj noći šabana spušta (rahmetom) na najbliže nebo i oprašta svima, osim mušricima i onim koji u svom srcu nose mržnju.” (Bejhaki)

Noć šefaata
Jedan od naziva ove noći je i ”Noć šefaata”. Razlog tome je sljedeća predaja:

U trinaestoj noći šabana Džebrail, a.s., je došao Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: ”O Muhammede, vrijeme je za tehedždžud, vrijeme je da moliš Gospodara za svoj ummet.” Poslanik, s.a.v.s., je ustao i tu noć proveo u ibadetu. Kada je nastupila zora Džebrail, a.s., je ponovo došao i rekao: ”O Muhammede, Uzvišeni Allah ti je poklonio (oprostio) trećinu ummeta.” Na ove riječi Poslanik, s.a.v.s., poče da plače i upita: ”O Džebraile, šta će biti sa druge dvije trećine?”

”Ne znam”, odgovori Džebrail. Sljedeće noći, (14. noć šabana) Džebrail je ponovo došao i Poslaniku, s.a.v.s., rekao isto kao i prethodne noći. Poslanik, s.a.v.s., je ustao i tu noć proveo u ibadetu. Kada je počelo da sviće, Džebrail, a.s., je ponovo došao i rekao: ”O Muhammede, Allah ti je poklonio dvije trećine tvog ummeta.” Poslanik milosti, s.a.v.s., je ponovo zaplakao i upitao: ”Šta će biti sa preostalom trećinom?” na što je Džebrail, a.s., ponovo odgovorio da ne zna.

Sljedeće, petaneste noći šabana, Poslanik, s.a.v.s., je ponovo klanjao i molio Gospodara sve do sabaha. Kad je nastupilo sabahsko vrijeme Džebrail, a.s., ponovo dođe i reče: ‘‘Raduj se o Muhammede! Allah je oprostio cijelom tvom ummetu, osim onim koji širk čine.” (Ismail Hakki Bursevi, Ruhu’l-Bejan)

Noć rahmeta/milosti i magfireta/oprosta
Ibn Adil, r.a., u tefsiru Lubab govori da je ovo noć rahmeta, ”Lejletur-rahmet”, a u obrazloženju kaže:

1) Uzvišeni Allah za tu noć kaže: ”Noć u kojoj se svaki mudri posao riješi….” (Duhan, 444)

2) Blagodati koje robovi dobiju u ovoj noći su neizmjerno velike. Resulullah, s.a.v.s., je rekao: ”Ko ovu noć oživi klanjanjem namaza, uzvišeni Allah mu šalje stotinu meleka. Trideset njih mu donosi radosnu vijest o džennetu, trideset čini dovu da se spasi od džehennema, trideset ga čuva od dunjalučkih belaja i nedaća, a deset ga čuva od šejtanskih spletki.”

3) U ovoj se noći velika milost (rahmet) spušta na robove.

4) Allah oprašta svim vjernicima, osim onih koji prave sihire, gaje mržnju prema muslimanima, notornim alkoholičarima, onima koji su nepokorni roditeljima i onima koji čine zinaluk.

5) Uzvišeni Allah je u ovoj noći svom Voljenom (Habib) upotpunio šefaat.

U hadisu koji prenosi Dejlemi naš Resulullah, s.a.v.s., je rekao:

”Četiri su noći u kojima se dova ne odbija:

1) Prva noć mjeseca redžeba,

2) Petnaesta noć šabana,

3) Noć uoči petka,

4) I noć uoči (oba) Bajrama.”

Dova i ibadeti u noći Berat
Dova je priznavanje slabosti i traženje pomoći od Gospodara. U jednom hadisu Poslanik, s.a.v.s., kaže:

”Uzvišeni Allah je rekao: ‘O sine Ademov, sve dok mi se budeš obraćao dovom i od mene oprost tražio, Ja ću ti opraštati koliko god da grijeha imaš. O sine Ademov, da su tvoji grijesi kolika su nebesa, ako od mene tražiš oprost bit će ti oprošteno. O sine Ademov, da mi dođeš sa grijesima koji bi prekrili cijelu zemlju, ako mi ne pripisuješ druga dočekat ću te sa oprostom koji je veći od toga’.” (Tirmizi)

Noć poput ove je velika prilika da se učini teoba (pokajanje). Čovjek može da pogriješi, ali ne smije zaboraviti da ima svog Gospodara, ne smije zaboraviti da čini teobu i popravlja svoje greške. U vezi s tim Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

”Čovjek griješi, ali najbolji od onih koji griješe je onaj koji se kaje.” (Tirmizi)

U jednom hadisu Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

”Kada nastupi petnaesta noć šabana, provedite je u ibadetu. Kada nastupi sljedeći dan provedite ga u postu.”

Namazi koji se preporučiju u ovoj noći su: tehedždžud namaz, toba namaz, tespih namaz i hadže namaz. Oni koji imaju propuštenih namaza, njima se preporučuje naklanjavanje.

U toj noći treba tražiti svako dobro i na ovom i na onom svijetu. Uz to, vjernik treba da se drži daleko od onog što sprječava primanje dove i opraštanje grijeha, a to su u prvom redu širk, zinaluk (blud) i ubijanje. Ovo troje su najveći grijesi kod Allaha. Nakon toga dolaze grijesi poput mržnje prema muslimanu, zavist i neprijateljstvo. Najgora mržnja i neprijateljstvo, koje zasigurno zatvara vrata kod Allaha, je mržnja prema bilo kojem od ashaba Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

U noći Berata lijepo je uzeti gusul kako bi se ukazalo poštovanje toj mubarek noći.

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim
Hvala Ti Allahu, koji Si rekao u casnom Kur’anu: „U Tvojoj je ruci svako
dobro i sve mozes… ti nafaku dajes kome hoces bez racuna. ”
Molim Te Allahu dovom kojom Ti se molio Alejhisselam: „Allahu, nafaku
mi daruj od halal zarade i moje poslove ucini dobrim i iskrenim.”
Allahu, Ti volis one koji se halal nafakom hrane, pa ucini da i ja budem
jedan od tih! Dragi Allahu, molim Te da mi lijepu i halal nafaku das i da
mi milostiv budes. Allahu, otvori mi vrela nafake, a ne dopusti
zavidnicima da mi ih zatvore! Molim Te Allahu, da me ucinis od onih koji
od halal zarade zive i cine dobra djela, jer Ti samo takva djela primas i
nagradujes. Allahu, Ti opskrbljujes sve sto zivi i o Tebi ovisi svako zivo
bice. Ti Si najveci Dobrocinitelj! Slava samo Tebi pripada, Dobri Allahu!
Hvala Ti Allahu na blagodatima i nafaci koju mi dajes! El-fatih!

menzil.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Večeras nastupa Noć želja, noć dova, želja i nade! Podijelite s prijateljima i steknite sevap

Prema kalendaru Islamske zajednice, ubrzo se obilježava Lejletu-r-regaib, jedna od odabranih noći, a po islamskom …

error: Oo !!