Muslimani Islam
MuslimaniIslam

“Ne postoji europski, francuski ili umjereni islam – postoji samo islam”

Zapad je uveo etiketu ‘nečijeg’ islama (evropski, njemački, francuski…) samo s ciljem da zbuni muslimane

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas izjavio je kako pokreti i struje na rasnoj osnovi koji se pojavljuju u Europi posljednjih godina, te antiislamska retorika, predstavljaju prijetnju po multikulturalnost, suživot, mir i blagostanje Europe.

Erbas je boravio u njemačkom gradu Kelnu te se obratio u sjedištu Turske islamske zajednice (DITIB), gdje su održani 2. Susreti muslimana Europe.

Naglasio kako nije moguće govoriti o budućnosti Europe ignorirajući postojanje muslimana.

“Istovremeno, budućnost muslimana u Europi nemoguće je tretirati nezavisno od islamskog svijeta. Suživot, bolja budućnost, jednaka prava, pravda, pitanja su koja se tiču svakoga na ovom svijetu. Vidimo da islamofobija dobiva jednu dimenziju u kojoj se pretvara u neprijateljstvo prema islamu. Pokreti i struje na rasnoj osnovi koji se pojavljuju u Europi posljednjih godina, antiislamske aktivnosti i retorika, ugrožavaju multikulturalnost, suživot, mir i blagostanje Europe”, naglasio je Erbas.

Diskursi i prakse temeljeni na diskriminaciji kao što su rasizam, socijalna isključenost, marginalizacija, ksenofoboija, te napadi na džamije i mesdžide ponekad dosežu alarmantan nivo, a kao takvi ignorišu ljudski život i dostojanstvo, ograničava prava, čini bez funkcionalnim društvene i kulturne institucije, te uništava zajedničke moralne i savjesne vrijednosti”.

Erbas je naglasio kako ovakvo stanje smanjuje nadu čovječanstva za dobrotu i budućnost.

“U današnjem vremenu kada su sve vrste ljudskih prava i temeljnih sloboda zagarantovane međunarodnim sporazumima, zanemarivanje, zlostavljanje, kršenja i napadi u pomenutim oblastima neprihvatljivi su i neobjašnjivi u kontekstu civiliziranog svijeta”, rekao je Erbas, te dodao:

“Islam je religija mira koja brani iste univerzalne vrijednosti diljem svijeta. Stoga je nepotrebno i uzaludno ulagati napore i govoriti o islamu uz korištenje geografskih ili kulturoloških atributa kao što su europski islam, francuski islam, umjereni islam. Umjesto toga, neophodno je raditi na tome da se islam shvati na ispravan način i kao takav što više doprinese i uljepša naš život”, kazao je Erabas.

N1

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!