DŽAMIJA KOJA IZGLEDA KAO DA JE SA DRUGE PLANETE (POGODITE GDJE BUDE?)

Mihrab u džamiji je pozlaćen. Džamija ima pet stupova koji predstavljaju pet stupova islama oko kojih teku potoci, a sama džamija se prostire na 14 kvadratnih kilometara

Ova džamija izgleda kao da je sa druge planete a ustvari je smještena u Gradu obrazovanja u Kataru. Grad obrazovanja je inicijativa Fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice Katara. Smješten je na periferiji Dohe, glavnog grada Katara, a prostire se na 14 kvadratnih kilometar i obuhvata obrazovne ustanove od predškolskog obrazovanja do naučnih insitucija kao i ogranke kampusa nekih od svjetskih univerziteta. Džamija se nalazi u sklopu Fakulteta islamskih nauka Katara i zvanično je otvorena u martu mjesecu džuma-namazom koji je predvodio šejh Salih el-Megamisi.

S vana izgleda kao svemirski brod koji je upravo sletio. A njeni visoki, iskošeni minareti (90 metara) su usmjereni ka Mekki.

Dvorište je smješteno u centru mesdžida i ukrašeno je kaligrafijom i geometrijskim šarama.

Islamska kaligrafija čini srce zgrade i ispisana je gotovo na svakom elementu površinske strukture, od krovova, keramičkih pločica do stakla na prozorima.

Džamija ima pet stupova koji predstavljaju pet stupova islama oko kojih teku potoci. Četiri potoka predstavljaju četiri džennetske rijeke- vina, mlijeka, meda i vode.

Unutar se nalaze prostor za namaz za muškarce i kao i prostor namijenjen za žene u galeriji iznad. Mesdžid ima kapacitet da primi 1.800 osoba. Kur’anski ajeti su ispisani na po sredini stropa stropa u liniji koja vodi do mihraba.

Jedinstvena karakteristika je osvjetljenje koje se emituje kroz trokutaste otvore različitih veličina. Za vjernike to je kao da klanjaju ispod zvijezda!

Na velikom pozlaćenom mihrabu je ispisan ajet:

Okreni zato lice svoje prema Časnome hramu! I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu.(Kur’an, El-Bekara: 144)
Pored džamije, zgrada će također biti na usluzi za 114 studenata Fakulteta islamskih nauka. Unutar se nalazi 54 učionica, fakultetske kancelarije kao i biblioteka. Za biblioteku se očekuje da će sadržavati oko 100.000 naslova.

U zgradi se nalazi i pet istraživačkih centara- El-Karadavi centar za islamsku umjerenost i obnovu, Centar za islamsku ekonomiju i finansije, Centar za proučavanje savremenih muslimanskih zajednica i Muhammed bin Hamed el-Tani centar za muslimanski doprinos civilizaciji pored Centra za islamsko pravo i etiku koji je uspostavljen 2011.

Islam Bosna

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol vjere islama? To je uvedeno poslije Poslanika a.s.

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na …

error: Oo !!