Jedite ovo izajutra, i neće vam u toku dana moći nauditi ni otrov niti sihr

Znanstvena istraživanja dokazala su doslovno čudo ovoga hadisa: (Poslanikova medicina)

Naime, spavanje isprazni želudac (kao i post) i jetra ne nalazi ništa što bi iz njega crpila i poslala organima. Stoga, šećer najbrže stiže do jetre, te ga ona brzo sagorijeva i dobivenu energiju šalje mozgu i drugim organima. Znanost je dokazala da su šećer i voda prvo što je potrebno organizmu nakon spavanja (ili posta). U prilog ovome govori jedan hadis u kojem poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spominje medinsku datulu adžvu: “Ko svaki dan ujutro pojede sedam datula (vrste adžva), tog dana neće mu moći naškoditi ni otrov ni sihr.” (Buhari)

Znanstvena istraživanja dokazala su doslovno čudo ovoga hadisa:

• Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo je broj sedam. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur’anu i Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur’anu broj sedam.

• Sedam datula otprilike je teško 70 grama, što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

• Ova količina je dovoljna da očisti organizam od akumuliranih otrova u stanicama kao što su teški metali. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane, cjepiva.

• Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov. Također se spominje da jedenje datula smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

• U hadisu se ne kaže da otrov nema nikakvog utjecaja na onoga ko pojede sedam datula. Ustvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da, ako pojedemo sedam datula svakog jutra, to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam datula svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, traži.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaže i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje.

Velika količina šećera, odnosno glukoze, fruktoze i saharoze u datuli daje instantnu energiju. Tijelo koristi ugljikohidrate da pravi glukozu, što tijelo koristi da prevede u energiju, a zatim tu energiju koristi za efikasnije kretanje i rad. Glukoza se može odmah koristiti ili skladištiti u mišićima i jetri za kasniju upotrebu. Datule imaju značajnu količinu željeza, što ih čini dobrim lijekom u slučaju anemije.

Kao što je već naglašeno, datula sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotensku kiselinu, a svi ovi vitamini su u grupi koja se zove B-kompleks, i oni imaju mnoge zdravstvene funkcije. Odgovorni su za održavanje nivoa glukoze, obezbjeđujući energiju i proizvodeći krvne stanice, između ostalog. Datula je dobar izvor kalcija koji je esencijalan za kosti.

Datula također ima sastojke koji vraćaju crijevnu floru u normalno stanje. Svojim nikotinskim sastavom poboljšava zdravlje crijeva, sprečavajući razvoj negativnih i pospješujući razvoj pozitivnih bakterija potrebnih za bolji rad crijeva. Pomaže i kod dijareje zbog kalija koji sadrže. Kalij je isto tako potreban organizmu radi održavanja zdravlja i balansa centralnog nervnog sistema, a potreban je i za kontrakciju mišića, što uključuje i lupanje srca.

LJEKOVITA SVOJSTVA DATULE
• Trudnoća, porod i dojenje. Datule stimuliraju maternicu trudnice reguliranjem i pospješivanjem kontrakcija, što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Datule su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom na to da su laksativi – sredstvo za čišćenje, kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod. Očigledno kur’ansko čudo je ajet u kojem Uzvišeni Allah Merjemi preporučuje datule u teškim porođajnim bolovima: “I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. ‘Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!’, povika ona. I on je, niže nje, zovnu: ‘Ne žalosti se, Gospodar tvoj dao je da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe!’” (Merjem, 23–25)

Datula sadrži supstancu koja steže maternicu. Ona pomaže da se mišići maternice jače stegnu te brže istisnu plod. Ovako stegnuti mišići ublažavaju krvarenje. Šećeri, minerali i proteini koje sadrže datule, a koje žena na porođaju unese u organizam, za nju su najbolja hrana i daju joj veliku količnu energije.

Isto tako, datule se preporučuju trudnicama sa niskom razinom hemoglobina jer obiluje željezom. Kako je datula bogata kalcijem, manganom, fosforom i selenom, željezom, koji su esencijalni za normalan razvoj ploda, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, preporučuje se njena konzumacija od samog početke trudnoće.

Eksperimenti su također pokazali da datule sadrže neke stimulanse koji jačaju mišiće uterusa u posljednjim mjesecima trudnoće, što pomaže širenju uterusa i smanjenju krvarenja u vrijeme porođaja. Eksperti za hranu smatraju datule najboljom hranom za žene koje su na porođaju i one koje su dojilje. Istraživanja provedena na Univerzitetu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazala su da konzumiranje datula četiri sedmice prije poroda majkama može da olakša porođajne bolove i smanji postporođajno krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele datule rodile su lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, datule su ženama pomogle da prebrode postporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

• Hrana i lijek za djecu. Datule sadrže prirodni šećer koji se lako apsorbira i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od datula je koristan, naročito ako se pomješa s mlijekom – to je veoma hranjiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kašica od datula i meda koristi se za liječenje proljeva i dizenterije kod djece i u tom sličaju se uzima tri puta dnevno. Ova kašica također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.

Preporučuje se kupovina kvalitetnih vrsta datula koje se dobro operu prije upotrebe, naročito ako se koriste kao hrana ili lijek za djecu. Ovdje valja spomenuti Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, običaj da usta novorođenčeta protrlja dobro usitnjenom datulom i nahrani ga njome. Znanstveno je dokazano da davanje novorođenom djetetu malo šećera otopljenog u vodi ima dobar učinak i da pospješuje djetetovu otpornost na bolesti. A kako je naglašeno da je šećer iz datula vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, onda je on prikladan za novorođenčad, s tim da datula treba da bude usitnjena ili namočena u vodu prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Ovo je dokaz da je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio ispred današnjih medicinskih saznanja kada je u pitanju ovaj način ishrane. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju datule.

• Učinkovito liječenje opstipacije (nadutosti, tvrde stolice). Datule se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima, jer sadrže visoke razine vlakana. Datule su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice jer materije koje se nalaze u datulama (niacin, nikotinska kiselina) stimuliraju lijena crijeva. Za laksativno djelovanje potrebno ih je preko noći držati u vodi, te ujutro konzumirati u obliku sirupa. U SAD-u datule se čak industrijski pakiraju u male boce kao lijekovi protiv opstipacije.

• Liječenje gojaznosti. Kako datule sadrže veliki broj različitih hranjivih tvari, u ljudskom organizmu dugo daju osjećaj sitosti. A pošto znamo da je uzrok gojaznosti nemogućnost da se savlada osjećaj gladi i apetit za hranom, što čovjeka navodi da uzima velike količine masnoća i šećera, znanstveno je dokazano da konzumiranje datula kao međuobroka dovodi do manjeg unosa hrane u organizam. Datule organizmu daju potrebni šećer i stimuliraju rad crijeva, što smanjuje osjećaj gladi i potrebu za unosom hrane. Ovo je također opisano u hadisu: “U domaćinstvu u kojem ima datula, nema gladi.” (Muslim) Stručnjak za prehranu i dijete Guzide Arslan ističe da je datula voće koje sadrži najviše kalorija i šećera, ali i veliku količinu proteina, ugljenih hidrata, vlakana, fosfora, kalcija i vitamina. “Pospješujući rad crijeva, datula rješava problem tvrde stolice i ubrzava apsorpciju hrane, što omogućuje gubljenje kilograma. Uočeno je da su tri datule pojedene sat vremena prije doručka, ručka i večere smanjile apetit i osjećaj gladi, podstakle rad crijeva, što je u konačnici dovelo do bržeg mršavljenja”, rekla je Arslan.

• Lijek protiv upala. Datule su dobre za liječenje bolesti jetre i čišćenje od otrovnih tvari. Konzumiranje soka od datula pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

• Noćno sljepilo. Datule su bogate vitaminom A, a također imaju svojstva antioksidansa. Cijeli je niz korisnog djelovanja vitamina A na ljudski organizam, a jedan od osnovnih je što ima pozitivne učinke na ljudsko oko. Vitamin A neophodan je za normalan vid, osobito noću. Nedostatak vitamina A izaziva noćno sljepilo.

• Osteoporoza. Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Kako datule sadrže visoku količinu kalcija, istraživanja su pokazala pozitivne pomake u liječenju osteoporoze konzumiranjem svega nekoliko grama datula dnevno (tri datule).

• Zubni karijes. Plod datule je bogat fluorom, a on je vrlo učinkovit u održavanju zdravih zuba, osobito kod trudnica i male djece.

• Djelovanje na krvožilni sistem. Datule snižavaju razinu neželjenog LDL holesterola u krvi i smanjuju krvni tlak. Standardna porcija od pet ili šest datula daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni tlak.

• Štiti od moždanog udara. Jedna od ključnih prednosti datula je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanja su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40%.

• Hrana za mozak. Datule sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se datule preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

• Utjecaj na imunološki sistem. Datule imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen unutar mesa datule. Istraživanja su pokazala pozitivne utjecaje na bolesnu jetru i čišćenje organizma od otrovnih tvari, upravo zbog već opisanog antioksidativnog djelovanja datula. Također, koriste se u prevenciji raka bilo kojeg organa probavnog sistema. (organicfacts.net)

UPIŠITE POJAM ZA PRETRAGU
Search
ARHIVA ČLANAKA
Arhiva članaka
POSLJEDNJE OBJAVLJENO
ZANIMLJIVOSTI
Metorolozi iznenadili prognozom: Snijeg stiže u BiH, a evo i kada!
2 sata ago
ZANIMLJIVOSTI
Bosnalijek ima vrlo lijepe vijesti za građane BiH!
2 sata ago
ZANIMLJIVOSTI
Prijedorčanin preko vlastitog bloga širio paniku o koronavirusu, a sada ga čeka paprena kazna!
2 sata ago
ZANIMLJIVOSTI
Federalni štab civilne zaštite donio je nove naredbe: Naređuje se zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina!
2 sata ago
ZANIMLJIVOSTI
KAKVI SU OVO LJUDI? Koristeći paniku zbog koronavirusa provaljivali u stanove. Sad ih je stigla kazna
2 sata ago
ZANIMLJIVOSTI
Novo istraživanje: Otkriveno koje površine zadržavaju koronavirus
2 sata ago
ZANIMLJIVOSTI
Od jučer se tri hiljade ljudi oporavilo od koronavirusa širom svijeta
2 sata ago

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Opet Poslanikova medicina izlazi kao pobjednik. Testni lijek koji je u pripravi za COVID19 na bazi ćurekota

Pandemija korona virusa je iz temelja promjenila život ljudske civilizacije. Gotovo dvije milijarde ljudi se …

error: Oo !!