Gledanje UDjevojke
GledanjeUDjevojke

Gledanje u djevojke

Da li je ozenjenom muskarcu dozvoljeno da mu braca, rodjaci, prijatelji… pokazuju slike od mnogih devojaka koje im se nude za brak

PITANJE: Selam alejkum!

Zanima me da li je ozenjenom muskarcu dozvoljeno da mu braca, rodjaci, prijatelji… pokazuju non-stop slike od mnogih devojaka koje im se nude za brak, da ga pitaju za savjet o njihovom izgledu i slicno?? Jer to su cesto slike oskudno odevenih devojaka i meni kao supruzi to smeta jer on svaku zbog njih i njihovog hatara mora da zagleda i analizira! I da li ozenjen muskarac kad ode na svadbu moze da gleda u devojke da bi “nasao” bratu neku?!

Molim vas pojasnite mi to. Hvala unapred.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Ništa od spomenutog njemu nije dozvoljeno. Dokaz za to je naredba obaranja pogleda i zabrana gledanja žena strankinja, a on nema šerijatskog opravdanja da ih gleda:

Kaže Uzvišeni: “Reci mu’minima neka obore poglede svoje (od onog što im nije dozvoljeno gledati) i neka čuvaju stidna mjesta svoja” (En-Nur 30)

Bilježi Muslim u svom Sahihu da je Džerir, radijallahu anhu, pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o iznenadnom pogledu (u žene), pa mu je rekao: “Okreni svoj pogled“.

Takođe, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Aliji, radijallahu anhu: “O Alija, ne slijedi pogled za pogledom (u žene), tebi pripada prvi a nije tvoj drugi”

(Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed i Hakim, Tirmizi i Albani ga ocjenjuju dobrim a Hakim vjerodostojnim).

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Post 10 Muharrema

Najbolji post poslije mjeseca Ramazana je post koji ubrzo slijedi. Ko ovaj dan posti Allah mu briše grijehe iz prošle godine:

Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi od …

error: Oo !!