Prijateljeva žena ga je cijelu noć pozivala da sa njom spava, ali je on ustrajno odbijao na jedan sebi bolan način

Allah dž.š u Kur’an i Kerimu kaže:“ I što dalje od bluda, jer je to razvrat, a kako je to ružan put“ (Kur’an, sura El-isra 32 ajet)

Vječni Stvoritelj Allah dž.š. je dao ljudima i ženama seksualni nagon. On je važan za održavanje ljudskog roda. Ovaj nagon u sebi nosi svrhovitost plemenitog i lijepog. Kroz njega čovjek doživljava ljubav, prekrasni Božiji poklon. Jedan od dokaza Njegove moći, modrosti i milosti i jeste što je stvorio muškarca i ženu i usadio među njima ljubav i samilost. Čovjekova ljubav nosi u sebi smisao tjelesnog i duhovnog sjedinjenja. Plemenite i divne vrijednosti proizilaze iz tako stvorenog jedinstva. Voljom Božijom čovjek je uzdignut nad svim zemaljskim živim bićima. Kroz to priznanje dobio je i zapovijed da gospodari svojim strastima. Čovjekova ljubav nosi u sebi i višu smisao.

Poznato nam je da su muslimani bili u Španiji od 711 do 1492 godine . Za vrijeme muslimanske vlasti u čuvenom gradu Kordovi je živio čestiti mladić, koji se sticajem okolnosti našao u kući svoga prijatelja, koji je bio van grada. Prijateljeva žena ga je cijelu noć pozivala da sa njom spava ali je on to uvijek odbijao stavivši prst na plamen svijeće, da bi je podsjetio na džehenemsku vatru. Ujutro je osjećao bolove od opekotin , ali je bio srećan što nije posrnuo. Junački je biti moralan.

Prekrasno je vidjeti plemenito čelo ozareno suncem vrline. Čista mladost je kao bistrina planinskog jezera. Kroz borbu za životinjskom komponentom u sebi mladi odgajaju svoju volju i pripremju se životne kušnje. Kruna te ljubavi je brak. Gdje su u duhovnom i tjelesnom sjedinjenju doživjeli sreću. Brak ovakvih parova je stabilan, a njihova ljubav će ga učiniti uspješnim i sačuvati od iskušenja. Islamski brak je luka spasa, mira i sreće, a supružnici će svojim nastojanjima biti korisni članovi svoje zajednice.

preporod.com

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!