Čuda Allahovog stvaranja: Zašto trebate piti rasol, sok od kiselog kupusa?

Ovo do sada niste znali o rasolu:

Rasol je sok od kiselog kupusa. Sezona kiselog kupusa pa tako i rasola je zimi. On sadrži fitonutrijente koji štite tijelo od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja na membranama naših stanica.

Također, rasol sadrži enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji tijela. Pijenje rasola može smanjiti vjerojatnost pojavljivanja raka na plućima, u želucu, crijevu i prostati. On sadrži glutamin, aminokiselinu koja obnavlja crijeva i želudac, čisti krv i popravlja vid, čak može izliječiti i nagluhost.

Rasol sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi jačanja tijela preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima. Rasol sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, idealnim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa.

U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najrijeđih vitamina koji pomaže liječenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.

Rasol možete piti sam, a možete ga upotrijebiti i za razne juhe i kuhana jela. Može biti odlična pratnja raznim mesnim jelima, ili najjednostavnije poslužen – kao salata, s malo bundevinog ulja i svježe mljevenog papra.

Izvor: Akos.ba – Priredio: Nedim Botić

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!