Jednostavno me uhvati strah od ovog hadisa: „Na Ahiretu će se gorko kajati ovi ljudi, pa makar na kraju i ušli u Džennet“

Jednostavno me uhvati strah od ovog hadisa: „Na Ahiretu će se gorko kajati ovi ljudi, pa makar na kraju i ušli u Džennet“

Allahu Milostivi, podari nam berićet u našem vremenu, u našim poslovima, u našem životu, i podari nam lijep i sretan završetak dunjalučkog života. Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Razgovarajući sa svojim prijateljem o životu i životnim problemima, on mi reče: ”U svekolikoj životnoj stisci nisam ni primijetio kada sam napunio četrdeset godina, zatim je ubrzo došla četrdesetpeta i unhappy sam na korak od pedesete, napunio sam četrdeset i osam godina. Počeo sam osjećati strah od šezdesetih. Primijetio sam da me prodavači u prodavnici oslovljavaju sa: ”Hadžija!”, djeca me više ne oslovljavaju imenom, već mi govore: ”Amidža ili hadžo”, a mladići u prodavnici mi nude stolicu da se odmorim. Njihov odnos i lijep postupak prema meni ipak za mene ima negativno značenje i rastuži me.

Ali, s druge strane, čitao sam biografiju najboljeg čovjeka, našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i vidio da je on prvu objavu dobio u četrdesetoj godini, predvodio je muslimane u borbi protiv nevjernika i zulumćara kad mu je bilo pedesetčetiri ili pedeset i pet godina, i nastavio je sa borbom za istinu i prenošenjem Allahove poslanice do kraja svoga života. A Poslanikova, s.a.v.s., supruga i naša majka, Hatidža, r.a., bila je u punoj snazi kada je imala četrdeset godina, jer je izrodila djecu sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., nakon četrdesete.

Zaključio sam da je starost samo sprava ili brojač dana našeg života, a da je istinski i stvarni život ono što čovjek osjeća u svome srcu. To znači da je osjećaj zadovoljstva i sreće u našim rukama, a ne u rukama ”brojača” dana našeg života.

I kada dostigneš tu dob od četrdeset i više godina, ti si zapravo na početku faze nove mladosti. Zato započni učiti Kur’an napamet, jer ti si na vrhuncu mladalačke snage. Čuvaj i ne propuštaj klanjati sve pritvrđene sunnete u toku dana, posti barem tri dana dobrovoljnog posta u toku mjeseca, odredi sebi vrijeme u toku noći za osamu sa svojim Gospodarom, ostavi trag na stazama dobrih djela i dobročinstva, jer ćeš tako obezbijediti sebi spomen u budućim generacijama i nagradu u vječnosti.

I znaj da ništa ne zaslužuje tugu i kajanje u tvome životu, osim tvojih propusta i grijeha. Raduj se što si živ u novom danu, jer ćeš u njemu klanjati pet namaza, udijelit ćeš sadaku, posijat ćeš mnoga dobra djela, a to znači uspjeh i sigurni dobitak.

Iskoristi svaku minutu svoga života, jer ona se više neće vratiti. Na Ahiretu će se gorko kajati oni ljudi koji su uzalud potrošili mnoge dane svoga života i propustili mnogobrojne prilike, makar na kraju ušli u Džennet.

Allahu Milostivi, podari nam berićet u našem vremenu, u našim poslovima, u našem životu, i podari nam lijep i sretan završetak dunjalučkog života. Amin!

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Sramote Sudnji Dan

Ako želiš da ti Uzvišeni Allah pokrije sramote na Sudnjem danu, onda se drži ovih uputstava:

Ovo su djela koja te vode do uzvišenog stepena – da te Allah ne osramoti …

error: Oo !!