Kako prije braka razmjenuti verbalne intimne nježnosti?

Pitanje

Esselamu alejkum!
Da li je dozvoljeno da muškarac i žena koji nisi u braku, ali to planiraju, govore jedno drugome ljubavne izraze kao: dušo, ljubavi, dragi/a i slično. Također me zanima vaš stav o ovim tzv. šerijatskim vezama. Da li su dozvoljene, koliko bi smjele da traju…?

Odgovor

Dozvoljeno je i preporučljivo da se muškarac i žena upoznaju prije sklapanja braka, da razgovaraju i razmijene mišljenja o eventualnom braku, ali bez osamljivanja i razmjenjivanja riječi koje samo intimno bliske osobe međusobno razmjenjuju.

Preče je da se slični izrazi rezervišu za brak nego da se velikodušno rasipaju prije braka. Uvijek se može desiti da ne dođe do sklapanja braka iz ovog ili onog razloga, a takvi izrazi već korišteni.

Ne znamo na što tačno mislite pod pojmom “šerijatska veza” da bismo mogli preciznije odgovoriti na to pitanje. Da li se misli na eventualno sklapanje tzv. šerijatskog braka prije vjenčanja kod matičara, ili na samo ašikovanje, nije jasno. Prvo je neprihvatljivo, a drugo mora biti u duhu islamske etike i edeba koliko god trajalo.

www.rijaset.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!