Prije će Sandžak u Bosnu, nego RS u Srbiju. Ako nešto pokušaju, neka znaju da su objavili rat BiH. Ovo im je dobronamjerno upozorenje!

Umirovljeni general bivše Armije Bih i lider Bošnjačke patriotske stranke Sefer Halilović, inače porijeklom Sandžaklija, koji je jedno vrijeme tijekom najžešćih sukoba u Bosni zapovijedao Armijom BiH iu njoj okupio puno boraca i komandanata porijeklom iz Sandžaka, ponovo prijeti ratom i upozorava da će, “ako Milorad Dodik i Tomislav Nikolić pokušaju osamostale Republiku Srpsku, doći do rata i da će Sandžak prije postati dio Bosne i Hercegovine nego što će Republika Srpska postati dio Srbije “.

Prijetnje Sefera Halilovića objavila je turska agencija Anadolija, a prenijeli su ih brojni portali i mediji u Sandžaku na kojima se razvila ozbiljna diskusija stotina Bošnjaka iz ovog dijela Srbije, ali i inozemstva.

Dok većina podržava Halilovićem prijetnje s “bravo, generale” i “ukinućemo Republiku Srpsku” uz otvorene prijetnje Srbiji i Republici Srpskoj, manji broj trezvenijih podsjeća da se radi o neuspješnom i smijenjenom zapovjedniku, penzioneru i lideru minorne stranke, bez utjecaja u BiH, koji galamom i prijetnjama želi dobiti koji politički poen i glas ekstremista u Bosni.

Ganić Sandžaku “daje” republiku
Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, također porijeklom Sandžaklija, podsjetio je iz Sarajeva da je tijekom Drugog svjetskog rata Sandžak imao autonomiju (pod upravom Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS) i da je na zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu “imao status republike “.Sve to ukinuto je 1945. godine i od tada je Sandžak, nakon što je podijeljen između Srbije i Crne Gore, “trusno i neuralgične područje”. Ganić Sandžak vidi kao europsku regiju u Europskoj uniji.

– Povlačenje paralele između Republike Srpske i “Nezavisnog Kosova” nema povijesnu realnost, Sandžak je bio dio srednjovjekovne i osmanlijske Bosne sve do Berlinskog kongresa, Republika Srpska nikada nije bila dio Srbije – kaže Halilović.
On je naglasio da “Milorad Dodik i Tomislav Nikolić svojom retorikom i prijetnjom otcjepljenjem Republike Srpske šalju lažne nade svom narodu i dodvoravaju se nacionalistima u Republici Srpskoj i Srbiji kako bi ostali na vlasti”.

– Ako Dodik i Nikolić nastave s tom pričom i tom retorikom, neka znaju da su objavili rat Bosni i Hercegovini i neka znaju da će taj rat izgubiti. Mi do sada nismo pokretali ovu temu da ne bismo bili remetilački faktor u Bosni, ali sada je došlo vrijeme da Republici Srpskoj poručimo da Dejtonski mirovni sporazum više ne vrijedi – istakao je Halilović. – Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: “Evo vam, nosi vas vrag.” Mi ćemo prije doći u situaciju, a to vrijeme se očito primiče, da kažemo da Daytonski ustav više ne vrijedi.

Halilović je još rekao da “oni moraju znati da objava secesije znači i objavu rata”.
– Iz Bosne mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama, BiH će ostati nedjeljiva, nezavisna i suverena, kome se živi s druga dva naroda, dobro je došao, sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put – poručio je na kraju Sefer Halilović.

Na opasku da bi njegove poruke mogle biti protumačene kao novi poziv na rat u Bosni, on je rekao da sve što kaže treba shvatiti kao “dobronamjerno upozorenje”.

poskok.info

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Na mjestima starog muslimanskog groblja sagrađene bolnica, škola, MUP, autobuska stanica, zgrade (Video)

Osim ekonomskog stanja i razmišljanja o tome kako da sebi obezbijede egzistenciju i svojoj djeci …

error: Oo !!