Nagrada za one koji nisu spriječili genocid u Srebrenici 1995.godine – Holandija nagrađuje svoje veterane sa 5.000 eura

Nizozemski bataljon je, umjesto da im pruži zaštitu, što je i bio mandat UN-a u do tada zaštićenoj zoni, građane Srebrenice istjerao iz baze nakon čega je počelo razdvajanje muškaraca od žena i djece
Nizozemska vlada odlučila je da će veteranima mirovne misije koji nisu uspjeli spriječiti genocid u Srebrenici, odnosno masovna ubistva više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine – dati po 5.000 eura kao “gest i znak zahvalnosti” jer su služili u stravičnim okolnostima.

Isplata koju je najavila ministrica odbrane dio je vladine reakcije na studiju o iskustvima otprilike 850 vojnika koji su činili mirovne snage Dutchbat III.

-Svaki veteran Dutchbat III primit će neoporezivi jednokratni iznos od 5.000 eura. Ovaj simbolični iznos nije samo priznanje zbog izuzetnih okolnosti pod kojima je vojska morala djelovati prije 25 godina, već i za period nakon toga, u kojem su nepravedno i godinama dobivali puno kritika i negativne medijske pažnje, stoji u objavi na stranici nizozemskog ministarstva odbrane.

Novac je namijenjen kompenzaciji “za nedostatak podrške, priznanja i uvažavanja koje doživljavaju”.

Nizozemski Vrhovni sud je 2019. presudio je da je Nizozemska djelomično odgovorna za smrt oko 350 Bošnjaka.

Radi se o osobama koje su nakon pada Srebrenice 11. jula zatražile spas u krugu baze UN-a. Nizozemski bataljon je, umjesto da im pruži zaštitu, što je i bio mandat UN-a u do tada zaštićenoj zoni, građane Srebrenice istjerao iz baze nakon čega je počelo razdvajanje muškaraca od žena i djece.

oslobodjenje.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tekst za Bošnjake muslimane: Ko je Fahrudin Muminović?

Fahrudin nam je rana do kijametskog dana, slika našeg komšiluka Fahrudin Muminović je dječak koji …

error: Oo !!