Šta znači ime MIRSAD? Da li je istina da se ime Mirsad veže za Džehennem?

Da li je istina da se ime Mirsad veže za Džehennem?

Pitanje: Selam!

Interesuje me značenje imena Mirsad. Puno sam istraživao i tražio po internetu, uglavnom ima dosta kontradiktornosti oko značenja imena, stoga bih želio pitati nekoga ko zaista vlada arapskim jezikom, tražio sam i prevode u Kuranu Časnom i našao sam da Korkutov prijevod kaže da ime znači zasjeda, klopka, dok sam našao u drugom prevodu Kurana da znači bdjeti, nadgledati (čini mi se da je prevod Čaušević nisam siguran) Suretul-Fedžr,

dok negdje nalazim kao nekakvu vezu sa džehenemom, dok sam nalazio u knjizi imena da znači princ, obrazovan pisar, pa me zaista interesuje pravo značenje imena i na sta se ono odnosi? Inače klanjam svaki vakat, ali malo me to sve kopka pa molim Vas da mi odgovorite što prije.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nema potrebe da se opterećujete značenjem svoga imena. Nema u njemu ništa loše. Korijen tog imena jesu harfovi (r s d) u značenju: motriti, paziti, osmatrati, pratiti…Riječ “mirsad” sa kratkim a znači: dalekozor, teleskop, sa dugim a, kako se kod nas obično izgovara, ima više značenja: osmatračnica,opservatorija, zasjeda, drum. Ova riječ se spominje u Kur’anu na dva mjesta. U suri El-Beled, 14. ajet: “jer,Gospodar tvoj je, zaista, u zasjedi (le bil-mirsad)”.

U suri En-Nebe’, 21 ajet: “Džehennem će zasjeda (mirsaden) postati nasilnicima mjesto povratka”. Bitno je da Vi izvršavate svoje vjerske obaveze, da ste čestiti i pošteni, da činite dobra djela, a to od imena ne ovisi. Ne vidim razloga da Vas išta kopka u vezi tog imena. Strah od džehennemske zasjede treba biti prisutan kod svakog muslimana bez obzira kakvo ime nosio.

Na pitanje odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

DA LI MOMAK KOJI OVO UČINI DJEVOJCI, GUBI PRAVO NA DŽENNET?

Djevojka je bila djevica (nevina) prije intimnog odnosa… Pitanje: Ja sam mladić i upoznao sam …

error: Oo !!