PISMO MONAHA ARSENIJA, HAFIZU DŽEVADU GOLOŠ (Iznenadio se jer se ne sjeća da je vrijeđao islam)

Iznenadio se jer se ne sjeća da je vrijeđao islam

Poštovani…
Pre neki dan me pozva jedna poznanica i, sva usplahirena, reče mi da sam “prozvan” na nekom muslimanskom sajtu i da se čuvam, jer “oni” umeju da budu radikalni. Kada sam je upitao zašta sam prozvan, ona mi reče, za “vrijeđanje Islama”.

Iskreno, iznenadio sam se jer se ne sećam da sam vređao Islam. Štaviše, hvalio sam neke segmente njihovog života.

Međutim, kada sam pogledao tvoj klip i čuo sebe, kako govorim o “inkubatorima”, zaista mi je bilo neprijatno, i shvatio sam da sam preterao! To je bilo pre osam godina kada sam tek počeo sa mojim predavanjima, i bio sam i neoprezan i pomalo “napaljen” što bi rekli beogradski klinci. To je zaista bilo ružno zašta tražim oproštaj.

Što se tiče mog stava prema poligamiji, tu svakako ostajem pri svom mišljenju, koje je ponavljam, moje lično. Ja nisam nikakav glasnogovornik Srpske Pravoslavne Crkve, gde, uzgred budi rečeno, i nisam nešto omiljen. Ti si se pozivao na Stari Zavet, pa ću i ja. Tu se kaže da je Bog stvorio Adama i Evu. Nije stvorio Adama i dve ili tri Eve, niti Evu i dva Adama. Pogotovu nije stvorio dva Adama iili dve Eve, sačuvaj Bože!

Poligamija je zaista bila legitimna u Starom Zavetu, ali to je imalo svoju svrhu da bi se ljudski rod brže namnožio, ili i neki možda drugi razlozi, koji nisu toliko bitni. Ali to je bio Jevrejski Stari Zavet čije se vreme navršilo i svrha prestala, a mi Hrišćani živimo i pripadamo Novom Zavetu. Za nas je Stari Zavet kao zemlja iz koje je iznikao beli Krin Novog Zaveta. I kao što se razlikuje Krin od zemlje. Tako i mi danas gledao i tretiramo Stari Zavet. A u novom Zavetu Mesija kaže: “I ostaviće čovjek oca svojega i mater svoju i prilepiće se ženi svojoj i biće Dvoje jedno tijelo”.

A i Pavle, kada u svojoj poslanici opisuje kakav bi Episkop trebalo da bude, između ostalih vrlina, navodi i to da bude “jedne žene muž”. To su rekli, za nas, dve najvažnije ličnosti Novog Zaveta, Mesija Hristos i Apostol Pavle. Prema tome, za nas je to zakon. A stari Zavet, sa svojim mnogim i čudnim Jevrejskim stavovima, umro je kada se rodio Isus. No, ipak, vi imate svoj pogred na zakone Božije, mi opet svoje. Moguće je čak da muslimanke nemaju apčsolutno ništa protiv toga da dele, između njih nekoliko, jednog muškarca.

Hvala ti što si mi poslao opomenu da budem oprezniji i bolji čovek. Ko zna, možda jednog dana odgovorim na tvoj i dođem u Mostar.
Dotle želim ti svako dobro od Boga.
Grešni Monah Arasenije

Preuzeto sa Fb. profila Dževad Golos

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!