Mravi Nafaka
MraviNafaka

Poučna priča: I mravi imaju svoju nafaku

Ono što ti je određeno ne može te mimoići

Pričao mi je prijatelj o jednom događaju u njegovom životu. Naime, za vrijeme ramazana bio je u Ladysmithu (JAR) i krenuo je za Newcastle koji je udaljen nekih 100 km. Uvidio je da će ga vrijeme iftara zateći negdje na pola puta, pa je zbog toga odlučio prije polaska kupiti sebi hranu u Chicken licken (nešto slično KFC ili McDonald’s). Kupio je jako puno hrane, što nije čudno za postače, jer postači obično kupuju više nego što mogu pojesti. Ima to nekakve veze sa gladnim očima.

Krenuo je, i negdje na pola puta zateče ga vrijeme iftara. Zaustavio je auto i parkirao pored ceste. Iftario je lijepo, ali ostalo je još brdo hrane. Razmišlja šta da uradi. Nema kome da ponudi. Dok je skenirao afričku pustoš primjeti mravnjak. Pomisli da je dobra ideja da ostavi svu tu hranu njima, što je i uradio. Bila njihova nafaka. Ostavio je hranu i nastavio svoje putovanje.

Dok je vozio prema Newcastlu razmišljao je o tome. Veli: “Vidiš li ti Allahovog određenja; ti mravi nikad ne bi mogli otići 50 km da sebi tu hranu naruče, niti da je donesu, i nemaju ni čime da je plate, ali Allah kad hoće nekog da počasti nađe način da im se to donese pred njihova vrata.”

Neka je slavljen Allah! Ono što ti je određeno ne može te mimoići, a ono što ti nije, ne može te snaći. Znaj Allahov robe da ti je Allah dao ono što je najbolje po tebe, samo kad bi mogao uvijek tu mudrost razumjeti, ali zato Mu uvijek bezrezervno vjeruj.
Abdullah Mujić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!