Nije istina da tijela šehida ne truhnu. Zemlja ne jede samo tijela Poslanika. Evo dokaza:

DA LI JE TAČNO DA TIJELA ŠEHIDA NE TRUHNU?

Pitanje: Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu, časne ashabe i sve muslimane širom svijeta. Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, draga braćo!

Imam jedno pitanje koje me okupira u posljednje vrijeme, pa želim da mi odgovorite, ako ste u mogućnosti. Naime, kako sam ja osoba koja traži i pokušava proširiti svoje znanje o islamu, te zbog toga dosta čitam islamsku literaturu, javilo mi se jedno pitanje vezano za šehide. Pročitao sam da osoba koja umre kako šehid gotovo da i ne osjeća bol prilikom smrti, da se u trenutku njene smrti širi ugodan miris te da nakon smrti tijelo takve osobe ostaje sačuvano, odnosno ne raspada se i ne truli, nego zadržava svoj izgled.

Zanima me da li je ovo zaista tačno, i ako jeste, kako onda, a svjedoci smo da se u našoj Bosni skoro svakodnevno pronalaze i otvaraju masovne grobnice ubijenih Bošnjaka, još nikada nije (ili barem ja nisam to vidio) pronađeno neko čitavo, nedirnuto tijelo nekoga ko je tu ukopan. Meni se nameće jedan zaključak, da ili nije tačno to što se tiče šehida ili ove osobe nisu umrle kao šehidi, a Allah najbolje zna. Nadam se da ćete mi, uz Allahovu pomoć, razjasniti i otkloniti ovu dilemu. Da vas Allah nagradi najljepšom nagradom za svako dobro koje učinite!

Odgovor:

Uvaženi brate u vjeri, što se tiče podatka ili konstatacije da tijela šehida ne truhnu, tj. da ih zemlja ne jede, ona je netačna, iako je toliko rasprostranjena kako kod nas tako i u cijelom islamskom svijetu. U islamu ne postoji validan dokaz koji potvrđuje činjenicu da tijela šehida ne truhnu. Da, kroz historiju se više puta dešavalo da je Uzvišeni Allah počastio određene ljude kerametom i njihova tijela sačuvao od raspadanja, ali se to tumači kao keramet prema toj osobi, a ne kao dokaz da svi čija tijela nisu sačuvana nisu preselili kao šehidi.

U islamu postoje dokazi da zemlja ne jede i ne uništava tijela Allahovih poslanika. Od Uvejsa ibn Uvejsa, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: “Uzvišeni Allah zabranio je zemlji da jede (uništava) tijela poslanika.” (Ebu Davud i drugi, šejh Albani je u više svojih dijela potvrdio vjerodostojnost ovog hadisa)

Na osnovu spomenutog, to što se tijela bespravno ubijenih Bošnjaka nađu u fazi raspadanja nije dokaz da ti ljudi nisu preselili kao šehidi. U sunnetu Allahovog Poslanika postoji mnogo dokaza koji potvrđuju da je osoba koja bude ubijena braneći svoj život, imetak i svoju čast – preselila smrću šehida.

Od Seida ibn Zejda, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: “Ko preseli braneći svoj imetak, on je šehid, ko preseli braneći svoju porodicu ili svoj život, on je šehid, ko preseli braneći svoju vjeru, on je šehid.“ (Ebu Davud i drugi, šejh Albani je u više svojih djela potvrdio vjerodostojnost ove predaje)

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

minber.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!