Novac Zajam
NovacZajam za Dzennet

Vjerujte, ovo je (novac) zajam koji uvodi u Džennet! (Kako novac može biti zajam za Džennet)

Kako novac može biti zajam za Džennet

Nastojanje da se ljudi potaknu na što više ibadeta obično je usredotočeno na očite radnje- i to s pravom- namaz, post, Kur’an i slično.

Postoje, međutim, druga vrata koja ostaju neotvorena, a mnogo puta, to je zbog naše nesvjesnosti. Jedan takav način je nuđenje beskamatnih kredita.

Ebu Derda je kazao: Draže mi je dati dva dinara na zajam koja će mi se vratiti, pa da ih opet dam u zajam, nego da ih dadnem kao sadaku.

Možda se pitate: “Šta ako zajmoprimac ne može odmah vratiti novac?” Pa, onda se dobra djela počinju množiti, jer Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Ko odgodi dug dužniku koji ima poteškoće pri vraćanju duga, za svaki dan  čekanja vraćanja duga piše mu se sadaka u vrijednosti tog duga. Međutim, kad nastupi rok za vraćanje duga, ali ga i nakon toga odgodi, on će isto za svaki dan imati duplu sadaku u vrijednosti duga za svaki dan koji prođe. (Medžme’u Ez-Zevaid, prenosi Burejda)

Sada to zamislite.

Ako je, naprimjer, 1. januara ‘Halid’ pozajmio ‘Kerimu’ sumu od 2 hiljade funti  s tim da  datum vraćanja zajma bude 1. jula, Halid će imati šest mjeseci nagradu kao da je  svakog dana davao 2 hiljade funti sadake, što je oko 360 hiljada funti.

Međutim, ako Kerim ne bude mogao da Halidu vrati zajam na određeni datum, pa mu dadne još šest mjeseci odgode, onda će narednih šest mjeseci Halid imati nagradu kao da je svaki dan davao po 4 hiljade funti sadake, što je dodatnih 720 hiljada funti.

Prosječna osoba vjerovatno tu sumu novca neće moći tokom svog života zaraditi, a kamoli da toliki iznos dadne u sadaku. Baš upravo zbog toga su islamski zajmovi tako lijep način ibadeta.

… A Allah će onome kome hoće dati i više! (el-Bekara, 261.)

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Ali Hammuda

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!