Grijeh Melek
GrijehMelek

Allah dž.š. nam daje šest sati da se pokajemo za počinjeni grijeh. Melek koji piše loša djela podigne svoje pero šest sati

Melek koji piše loša djela podigne svoje pero šest sati

Prenosi Ebu Umame, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ”Melek koji piše loša djela podigne svoje pero šest sati (tj. nezapisuje šest sati) grijeh ili pogrešku koju uradi rob musliman, pa ako se pokaje i zatraži oprost neće ga ni upisati a ako se ne pokaje onda ga upiše kao jedno loše djelo.”

(Bilježi ga Albani u Sahih El Džamiu-s-Sagir, broj 2097. koji kaže da je dostigao stepen Hasen hadisa).

Učenjaci se jednoglasno slažu da će djela koja je čovjek učinio svjedočiti protiv njega, bilo da ih je učinio u pristojnim ili nepristojnim mjestima kao toalet, u poslušnosti Allahu ili neposlušnosti i grijehu. Sve što je čovjek uradio u toku svog života na dan proživljenja će to naći u knjizi djela, bila ta djela mala ili velika, važna ili beznačajna. Allah Uzvišeni kaže:

I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. “Teško nama!” – govoriće – “kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!” – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti. (18:49)

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih El-Munedžid | islamqa

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!