Policija spriječila silazak grupe od oko hiljadu migranata u Bihać – Snimili smo cijelu akciju / Video

Kamp Lipa danas je zatvoren i zapaljen. U isto vrijeme, na vanrednoj sjednici Skupštine USK-a odbijen je zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH o ponovnom otvaranju Bire do okončanja građevinskih radova u kampu Lipa.

Zatvaranjem Lipe, preko hiljadu migranata koji su boravili u tom kampu, ostalo je bez smještaja. Velika grupa njih krenula je večeras prema Bihaću, a tvrde da su im zaštitari i osoblje IOM-a rekli da krenu u pravcu Bire, da je kamp otvoren.

Nakon pregovora sa policijom koja ih je ubijedila da se okrenu u pravcu Lipe, nekoliko migranata odlazi do velike grupe da im to sopšti, ali umjesto da se okrenu, oni preko livada kreću u pravcu Bihaća.

Tada prema ovoj lokaciji kreću specijalne snage MUP-a USK-a koje su se nalazile kod ulaza u Nacionalni park na Gorjevcu.

Zajedničkim snagama nakon 20-tak minuta uspjeli su sve migrante vratiti blizu ceste i uputiti prema Lipi.

Neslužbeno, svi stambeni kontejneri iz Bire sutra bi trebali biti prebačeni na Lipu, te bi se gore ponovo trebao uspostaviti kamp.

Pred policijom je teška noć. Čuvaju sve prilaze gradu. Policijske patrole nalaze se i na Ripačkom klancu i u Ripču kod Lohovskog mosta. Blokiran je i alternativni pravac kroz Golubić.

Krajina.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Vozač pokušava udariti migranta i sam pada. Pri tome u pomoć mu prilaze (zamislite) migranti / Video

Bruka i sramota, koliku mržnju može neko nositi u sebi da bi ovako nekoga tretirao! …

error: Oo !!