Nisam smio ući u džamiju

Želim vam napisati jedan zanimljiv događaj o mom rođaku i kako se on vratio vjeri. Smatrao je sebe muslimanom jer nosi muslimansko ime i vjeruje da Allah postoji, i tu se završavala sva priča o islamu, kao kod mnogih naših ljudi. Allahova mudrost se ogleda i u tome da u svakoj porodici ima neko od rodbine koji su pobožni, dok neki to nisu. U svakoj familiji imate nekog ko živi islam, dok pojedini članovi familije žive džahilijetski način života, ali eto nekako svi žive zajedno i čuvaju te rodbinske veze koliko je moguće. Tako i u mom slučaju ima jedan naš rođak koji je pobožan i svakome od nas priča o vjeri i to radi godinama kad god nekome na sijelo ode.

Jedne prilike otišli smo kod jednog našeg dajdžića koji je baš džahil bio, nije znao dosta toga o svojoj vjeri. Ovaj rođak koji je u vjeri iznenada jednom skoči i reče – hajmo na jaciju, ideš sa nama u džamiju, nema više izgovora, hajde. Zbunio se dajdžić, kaže – kako ću ja u džamiju bolan, nisam nikad bio, ne znam ni abdest uzet. “Hajde, uzet ćeš abdest sad sa mnom, pokazat ću ti, ti samo kad dođeš u džamiju ponavljaj za nama, kako mi klanjamo tako i ti, ne moraš ništa učiti”, reče naš pobožni rodjak. I dajdžić pristade, nekako sav zbunjen uze abdest, dovedoše ga u džamiju, on ni sam ne zna kako dođe do toga tako brzo. Kad je klanjao upitao ga rođak: “Kako se sada osjećaš?” “Imam osjećaj da mi je srce ovoliko” reče mu dajdžić i raširi ruke. Trebalo je poduže vremena, i dosta iskušenja je prošao taj naš dajdžić dok se nije vratio Allahu potpuno i sada živi drugačijem životom, sada mi klanjamo u njegovoj kući i on nama priča o islamu i toliko je sretan zbog toga.

Vrhunac ove priče je kada nam je opisao stanje džahilijeta u kojem je tada živio, kazao nam je ovim riječima: “Ja do tada nikad nisam smio u džamiju ući. Za mene je to uvijek bilo nešto što me podsjeća na smrt, znam tamo idu klanjati naši stariji ljudi, i kad je dženaza ja stojim vani, ma kakav ja, kontam, gdje ću ja u džamiju. Nekako sam se stidio svoje vjere kao većina naših ljudi. Kur’an nisam nikad uzimao u ruke, strah me bilo, kontam to je neka sveta knjiga, nju nemoj dirat, to je nana umotala u peškire i to se uči samo kad neko umre. Sve su to posljedice onog vremena komunizma u kojem sam odrastao, kada živiš u društvu koje vjeru smatra nečim zaostalim, kao da je ona samo za stare ljude i sve te vezuje za smrt, za ahiret. Bježao sam od svoje vjere, a sada je grlim, ne bih je dao za cijeli dunjaluk.

Toliko blagosiljam rođaka ovog koji mi je pričao o vjeri, mada meni nije uvijek bilo drago što on meni toliko vazi. Ali nekad i tvrd orah napukne, kada Gospodar Allah želi da svjetlost islama dopre do srca tvoga. Ostavio sam i alkohol, i muziku i žene, sve ono što danas većina voli pod izgovorom ‘jednom se živi, uživaj, pusti brigu na veselje.’ A sada u mom autu ne sviraju narodnjaci više, već samo učenje Kur’ana, sa prijevodom i serijal Životopis Allahovog Poslanika alejhisselam. Ne osvrćem se ni na one priče što naši vole reći: ‘Šta ti sad glumiš, nekad si pio, svirao, žene ganjao, a sad tu klanjaš, ideš u džamiju’.

Hvala Allahu Koji me okrenuo od takvih tzv. prijatelja i tog džahilijetskog života od kojeg sada bježim više nego kad sam onda bježao od džamije. Allah kad nekoga odabere i uputi, nema tu, možeš ti i bježati od vjere, ali kad-tad dobra duša se pokaje za grijehe svoje i ja sam platio svoju cijenu za sve ono što sam nekada radio. Sada živim u rahatluku. Smiren sam čovjek i shvatio sam šta je smisao života, i zbog čega sam ja stvoren na ovom svijetu. Sada imam Gospodara svoga Jedinoga koji me voli i kojeg sam i ja zavolio. Elhamdulillah na Allahovoj uputi. I ne zaboravite nikada, svakog Allah može uputiti, pa i one za koje mislite da im spasa nema, jer sam ja takav bio.”

Teskt poslao brat A.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol vjere islama? To je uvedeno poslije Poslanika a.s.

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na …

error: Oo !!