Namaz u zadnjoj trećini noći klanjaju odabrani Allahovi robovi

Jedan pobožnjak je rekao: ”Razmišljao sam o namazu u zadnjoj trećini noći, pa sam otkrio sljedeće razlike između propisanog (farz) namaza i noćnog namaza:

– Poziv na na farz namaz dolazi od čovjeka (tj. ljudski glas poziva na namaz), a poziv na namaz u zadnjoj trećini noći dolazi od Gospodara ljudi.

– Poziv na propisani (farz) namaz čuju svi ljudi, a poziv na noćni namaz osjećaju samo neki ljudi.

– Poziv za propisani namaz je: ”Hajja ‘alas-sallah – dođite na namaz, a poziv na noćni namaz je: ”Ima li ko da Me doziva, pa da mu se odazovem? Ima li ko da traži nešto od Mene, pa da mu dam? Ima li neko da traži oprosta pa da mu oprostim?” (Buharija)

– Propisani namaz klanja većina muslimana, dok namaz u zadnjoj trećini noći klanjaju odabrani Allahovi robovi.

– Kod klanjanja propisanih namaza može biti pretvaranja i licemjerstva (rija’a), a noćni namaz niko ne klanja osim u tajnosti i iskreno u ime Allaha.

– Klanjanje propisanih namaza često puta bude pomiješano sa razmišljanjem o dunjalučkim preokupacijama i šejtanskim došaptavanjima, a što se tiče namaza u zadnjoj trećini noći, to je odmor od ovoga svijeta i građenje za Ahiret.

– Vjernik može otići u džamiju da klanja propisani namaz, ali i da se sretne sa svojim prijateljem da bi sa njim razgovarao o dunjalučkim stvarima i problemima, dok se noćni namaz klanja isključivo s ciljem približavanja Allahu kroz razgovor i munadžate sa Njim, iznoseći Mu svoje brige, strahove i potrebe.

– Na noćni namaz neće ustati osim onaj koga Allah želi približiti Sebi i slušati njegove skrušene dove, jer je takav jedan od Allahu bliskih.

Zato blago onima koji se odazivaju na poziv Uzvišenog Allaha i provode zadnju trećinu noći u namazu, uživajući u razgovoru sa Gospodarom svih svjetova.”

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Četiri kratka, a korisna savjeta: Znate li gdje budu vaši grijesi dok ste na namazu?

Umrla jedna dobra žena i svaki put kad bi ljudi prolazili pored njenog mezara osjetili …

error: Oo !!