Džennetski dvorci se dodjeljuju zaslužnima

Jedna udovica nije mogla plaćati kiriju za kuću u kojoj je stanovala sa svojim kćerkama, pa je odselila u mjesto u kome je niko ne poznaje. Svratila se u jednu ruševnu džamiju i u njoj ostavila djecu, a potom izašla u selo da potraži hranu.

Susrela je jednog pobožnog starijeg čovjeka i počela mu objašnjavati da je samohrana majka koja je svoje kćerke ostavila gladne u ruševnoj džamiji. On je samo rekao: „Daj mi dokaz da je istina to što govoriš!“ Ona je, izgubivši svaku nadu, ostavi krenu dalje.

Potom je srela jednog čovjeka i potužila mu se, a on odmah posla svoju suprugu sa njom do džamije, da povedu djecu u njegovu kuću. Zatim ih je nahranio, odjenuo i ponudio im da ostanu živjeti kod njega.

Onaj prvi čovjek je tu noć sanjao da je nastupio Sudnji dan. Ugledao je jedan divan dvorac sagrađen od zlatnih cigli i ukrašen draguljima, pa je upitao: „Čiji je ovo dvorac?!“ Rekoše mu: „Ovaj dvorac pripada čovjeku koji smatra da je samo Allah dostojan da mu se ibadet čini!“ On reče: „Pa ja sam taj!“ Rekoše mu: „Daj ti nama dokaz da je istina to što govoriš, kao što si ti jučer tražio dokaz od one gladne žene!“

Probudi se tužan i ode do one ruševne džamije da potraži ženu s djecom, ali je tamo ne nađe. Potom se poče raspitivati za nju, i otkri da se ta žena nalazi u kući jednog nemuslimana. Ode do njega i zamoli ga da mu preda ženu s djecom, kako bi se on o njima brinuo. Međutim, čovjek reče: „To se nikada neće desiti. One ostaju u mojoj kući!“ Ovaj mu ponudi 1000 zlatnika, a on ponovo odbi, i reče mu:

„Ono zbog čega ti hoćeš da otkupiš ovo moje dobro djelo, preče je meni! Mene je sinoć u snu, Allahov Poslanik, s.a.v.s., pitao: ‘da li je ona siromašna žena s kćerkama u tvojoj kući’, pa sam mu rekao: ‘Da, Allahov Poslaniče’, a on mi obeća taj džennetski dvorac.

Kada je ova žena sinoć ušla u moju kuću, ona je i mene i sve moje ukućane uvela u islam.“ Čovjek koji je došao da preuzme porodicu, samo tužno reče: „I ja sam sanjao isti taj dvorac, pa mi rečeno da on pripada čovjeku koji smatra da je samo Allah dostojan da mu se ibadet čini!“

Rekao je Allahov Poslanik, sallellahu alejhi ve sellem: „Ja i staratelj jetima ćemo u Džennetu biti ovako blizu“, pa je pokazao kažiprstom i srednjim prstom. Možda i u tvom mjestu ima potrebnih. Šta čekaš!? Kapije Dženneta su još otvorene, a džennetski dvorci se dodjeljuju zaslužnima.

Salih M Haušić

num.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Šeriatski odgovor na osnovu par hadisa: Hoće li svaki musliman ući u Džennet bez obzira na vrstu grijeha koju je činio?

Pitanje: Da li će svi muslimani, uključujući licemjere, oni koji nisu klanjali i koji su …

error: Oo !!