NamazUTekijama
Tekije

Propis klanjanja u tekijama. Neočekivan odgovor učenjaka koji su potpisali fetvu

Zbog renoviranja džamije, džematski odbor odlučio da se klanja u tekiji

PITANJE: Esselamu alejkum

Kakav je propis po pitanju klanjanja u tekiji? U mom džematu se renovira džamija i to će vjerovatno trajati 2 mjeseca a možda i više tako da se tu ne može klanjati.

Na 20 metara od džamije je tekija tako da je džematski odbor odlučio da se tu obavlja namaz dok traju radovi u džamiji. Tekija je nakšibendijskog tarikata. Već 10 dana ne idem u džemat zbog toga. Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Tekije su novotarska mjesta u kojima se upražnjavaju poznate sufijske novotarije, u njima ne treba klanjati namaze u džematu. Novotare i njihova mjesta okupljanja je propisano izbjegavati.

Upitana je Stalna komisija za fetve iz Saudije slično pitanje (Fetava el-ledžneti ed-daime, 2/301): „U kvartu u kojem stanujem ima mesdžid i sufijska tekija, je li dozvoljeno klanjati u toj tekiji?“

Odgovor je bio sljedeći: „Ne klanjaj sa sufijama u njihovim tekijama, ne druži i ne miješaj se sa njima, da te ne bi zadesilo ono što je njih zadesilo. Nastoj da klanjaš u mesdžidu koji slijedi i čuva sunnet“.

Potpisnici fetve su šejhovi: Abdulaziz bin Baz, Abdurrezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan i Abdullah ibn Ku’ud.

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Post 10 Muharrema

Najbolji post poslije mjeseca Ramazana je post koji ubrzo slijedi. Ko ovaj dan posti Allah mu briše grijehe iz prošle godine:

Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi od …

error: Oo !!