Pogledajte kako su zapravo Džaferović i Komšić javno pred cijelim svijetom odbili ministra vanjskih poslova Rusije

Sergej Lavrov još uvijek nije komentarisao potez Džaferovića i Komšića

Članovi Predsjedništva BIH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su prisustvovati današnjem sastanku sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Džaferović je istakao da se ovom odlukom želi očuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Dodao je i da su on i Komšić dugo razmatrali da li će uopšte napraviti takav potez, ali tako nešto je očito bilo neophodno.

To potvrđuje i odobravanje koje su dobili od bh. javnosti.

Džaferović “u sridu”
– Ruska Federacija je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i vrlo značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Prva stvar koja se spominje u Dejtonskom sporazumu je država BiH, njen kontinuitet, njene institucije i njena zastava. Njena zastava i grb su simboli države BiH i svih njenih institucija i to se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano – kazao je Džaferović.

Pojasnio je da je i OHR dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je visoki predstavnik potreban BiH jer odlazak OHR-a iz BiH u BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji i dodatnim etničkim podjelama.

– Ako kaže da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, onda se mora poštovati i visoki predstavnik. Visoki predstavnik ne može otići iz BiH sve dok BiH ne promijeni Ustav i omogući sebi normalno funkcioniranje. BiH ne može normalno funkcionirati po postojećem Ustavu bez visokog predstavnika – poručio je Džaferović.

– Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili za ovaj potez. Ideja je bila ili da odemo na sastanak i kažemo sve ovo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka i za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. Ovo je na kraju krajeva i poruka našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima za članstvo u EU, patnerima za članstvo u NATO, evropskim i euroatlantskim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u ovoj zemlji donesemo odluku, onda se svi mi moramo pridržavati te odluke i oni koji žele da budu prijatelji BiH, moraju poštovati ono što smo mi donijeli kao odluke u ovoj državi – izjavio je Džaferović.

Komšić jasan
Član Predsjedništva Željko Komšić je, govoreći o razlozima otkazivanja sastanka, kazao da je Lavrov kao ministar vanjskih poslova Rusije među prvom trojicom svjetskih diplomata, da je čovjek sa velikim iskustvom i da su njegovi postupci uvijek do kraja isplanirani i da gotovo svaki potez u javnom nastupu šalje poruku.

– Ono što smo imali priliku gledati od kada je Lavrov došao u BiH po meni jesu poruke zemlje koju on zastupa i predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku sa Dodikom nije greška protokola. Ponavljam, riječ je o čovjeku koji je savršeno informiran o svemu u BiH – izjavio je Komšić.

To, dodao je, doživljava kao jednu vrstu nipodoštavanja i negiranja institucija BiH. Osudio je i izjavu Lavrova kojom pozdravlja odluku NSRS-a o vojnoj neutralnosti entiteta RS.

– BiH je donijela odluke koje se tiču njene budućnosti kada je riječ o evropskim i euroatlantskim integracijama. U donošenju takvih odluka učestvovali su ljudi, pa čak i Dodik koji se sastao sa njim jučer i danas. Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti NSRS već ovo tijelo gdje se nalazimo, Predsjedništvo BiH, i Parlamentarna skupština BiH u okviru svojih nadležnosti – kazao je Komšić.

Ocijenio je da je Lavrov, nažalost, pokazao nepoštivanje institucija, ustavnog sistema i države BiH, te je poručio da bi svi oni koji predstavljaju Rusiju trebali poštivati odluku ustavom određenih institucija BiH, što sada nije slučaj.

– Da stvar bude gora, sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice gospodina Lavrova, koji u jednu ruku i jeste neka vrsta prijetnje. Možda je izrečena diplomatskim rječnikom, ali u suštini jeste prijetnja. To je nešto na čemu mi ne možemo graditi svoje odnose sa Ruskom Federacijom – izjavio je Komšić.

svjetlo-dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Spisak zemalja koje su zabranile prelet aviona Sergeju Lavrovu uoči posjete Srbiji

Podsjetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija oko dolaska ministra Lavrova u …

error: Oo !!