Ukida se zabrana hidžaba u osnovnim školama u Austriji

Zabrana marama za djevojčice u osnovnoj školi nezakonita je i bit će ukinuta – objavio je u petak, 11. decembra u 16:00 sati, Ustavni sud Austrije.

Ustanovljeno je da se donešeni zakon odnosi samo na jednu religiju – u ovom slučaju islam.

To je selektivna zabrana i stoga diskriminirajuća, koja bi mladim muslimankama mogla čak otežati pristup obrazovanju.

Najviši suci otišli su i korak dalje te su rekli da je zabrana promašila željeni cilj “i pokazala se nestručnom”, jer krši i princip jednakosti i pravo na vjersku slobodu.

Islamska vjerska zajednica (IGGÖ) podnijela je žalbu na zabranu hidžaba u osnovnim školama. To su pokrenula dva slučaja u Beču u kojima su djevojke sa hidžabom dolazile na nastavu. Međutim, nakon razgovora sa školskom upravom, roditelji su popustili.

Ukupan broj učenica osnovnih škola koji se pojavljuju sa maramama vjerovatno će biti nizak. Zbog toga predsjednik IGGÖ Ümit Vural predpostavlja ”da nije riječ o osjećaju beznačajnosti teme i zloupotrebi za populistička izborna obećanja.” Uz to, nošenje marame “globalna je i uobičajena praksa muslimanskih žena.”

Zabrana marama u osnovnim školama uvedena je 2019. godine. Od tada je učenicima osnovnih škola zabranjeno da “nose ideološku ili vjersku odjeću koja uključuje pokrivanje glave”.

Dvije spomenute muslimanske porodice tu odredbu vide kao nesrazmjerno miješanje u pravo na vjersku slobodu i pravo na vjerski odgoj djece. Uz to, zabrana je usmjerena samo na maramu – druga vjerska odjeća, poput jevrejske kipe ili patke Sika, nije obuhvaćena ovom zabranom.

Izvor: Kurier.at

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!