Biden građanima BiH: Posao još nije završen!

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, Joe Biden oglasio se danas povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bidenovu izjavu prenosimo u cjelosti.

– Danas se pridružujem međunarodnoj zajednici i građanima Bosne i Hercegovine u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata. Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem još milion ljudi.

Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da rad na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen.

Često smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine, prije reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane.

Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bismo napokon postigli obećanje sadržano u Dejtonskom sporazumu – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope, slobodna, i u miru – poručio je Biden

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Zanimljiva priča o djevojci koja je bila prevodilac predsjednicima Erdoganu i Bidenu

Ova djevojka koja sjedi pored predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zove se Gülhan Kavakçı. Ona je …

error: Oo !!