Objavljen izvještaj o masakru u džamijama u Christchurchu

„Nijedan jedini segment napada nije mogao upozoriti agencije javnog sektora na prijeteći teroristički napad“, navodi se u izvještaju Kraljevske komisije u utorak.

No, u izvještaju se kritiziraju gradske vlasti da nisu „ispravno koncentrirale resurse“ prilikom istrage vjerskog nasilja u državi, pa im je pažnja bila skrenuta sa drugih mogućih prijetnji kao što su bjelački supremacisti.

Istraga je pokrenuta kako bi se provjerio odgovor vlasti i kako bi se utvrdilo da li je napad mogao biti spriječen.

„U konačnici, ovaj 800-strani izvještaj može biti sveden na jednu jednostavnu premisu: novozelandski muslimani mogu biti sigurni“, navela je novozelandska premijerka Jacinda Ardern u utorak nakon objave izvještaja.

„Novozelanđani zaslužuju sistem koji daje maksimum kako bi bili sigurni i mi smo tome posvećeni.“

Navodi se kako su postojale okolnosti koje bi mogle biti povezane sa planom australskog napadača na džamije ali su znakovi bili previše „fragmentirani“ i bilo je teško sve povezati kako bi se dobili dokazi koji potrebni za hitno djelovanje.

Brenton Tarrant je izveo napad 2019. godine i ubistva prenosio uživo na društvenim mrežama. Osuđen je na doživotni zatvor, bez mogućnosti pomilovanja, ove godine. Prije ubijanja je iznosio stavove o bjelačkoj nadmoći, kao i stavove protiv muslimana.

Islam PRESS

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

2000 migranata napalo policiju: Sukob zbog pogrdnih riječi o Poslaniku Muhammedu a.s.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim …

error: Oo !!