Istina živa: Neće čovjeku biti podarena ni jedna blagodat, a da se odmah neće pojaviti zavidnik

– Rečeno je: ”Sakrij tuđe mahane, pa će i tvoje mahane ostati skrivene; poštuj druge ljude, pa ćeš i ti biti poštovan; budi strpljiv, pa ćeš ostvariti svoj cilj. Ovakav je cijeli ljudski život, kako radiš tako će ti se i platiti, kako postupaš prema drugima, tako će ti se i vratiti.”

– Svako dobro djelo je zapisano, bez obzira na to koliko bilo malo, makar to bila sadaka u vrijednosti pola datule, ili strpljivost na ubodu trna, ili osmijeh u lice brata muslimana; ni za jedno dobro djelo nagrada kod Allaha neće propasti.

Veličanstvene faze u životu žene

– Kada vidiš svoju majku, sjeti se da je Džennet pod njezinim nogama.

– Kada vidiš svoju suprugu, sjeti se hadisa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”

– Kada vidiš svoju kćerku, sjeti se da ti je ona zastor od Džehennema.

– Veličanstvene su faze u životu žene. Ona je na početku dijete u srcu svoga oca, pa nevjesta u srcu svoga muža, a zatim majka pod čijim nogama se krije miris Dženneta.

Zavidniku niko ne može udovoljiti

Hazreti Omer, radijallahu anhu, rekao je: ”Neće čovjeku biti podarena ni jedna blagodat, a da se odmah neće pojaviti zavidnik koji će mu zaviditi na toj blagodati.”

Prenosi si se da je Muavija, radijallahu anhu, rekao: ”Nema pravednije loše osobine od zavidnosti. Ona ubija zavidnika, prije nego što ubije onoga kome on zavidi.”

Rekao je također: ”Svima sam mogao udovoljiti osim zavidniku, njega ništa nije moglo zadovoljiti osim nestanka blagodati koju mi je Allah podario.”

Rečeno je: ”Dosta je zla od zavidnosti to što te rastužuje u trenucima sreće.”

Abdul-Hamid el-Katib, rekao je: ”Lav koji ti se približava bolji je od zavidnika koji te prati i uhodi.”

Odakle dolazi tuga

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Briga i tuga dolaze sa dvije strane: jedna od njih je težnja i pohlepa za dunjalukom i njegovim blagodatima, a druga je nedostatak dobročinstva i djela koja približavaju Allahu.” (‘Uddetus-sabirin, str. 265.)

Saff.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!