Propisi i odgovor sestrama. Kada je dozvoljeno ženama da crtaju i iscrtavaju obrve?

Pitanje:

Esselamu alejkum poštovani!

Da li žena po vjeri islamu može uraditi tzv. iscrtavanje obrva, jer zbog zdravstvenih problema (hormonskog poremećaja) su joj opale obrve!?
Znam sve u vezi obrva za žene u vjeri islamu šta je dozvoljeno a šta ne ! Ali ovo nije radi prohtjeva nekog već iz zdravstvenih razloga i stvar je izgleda i da kažem “samopouzdanja žene”, s tim još ako zena nosi hidžab i vjera joj je i namaz na prvom mjestu!
Odgovor:
Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.
Ako žena iz zdravstvenih razloga nema obrve ili ih iz zdravstvenih razloga mora ukloniti dozvoljeno joj je da ih iscrta.

Dokaz za to je hadis da je ashab ‘Arfedžete ibn Es’ad, radijallahu anhu, izgubio nos u bici El-Kulab koja je bila u džahilijetu, pa je ugradio srebrni nos. Srebrni nos je imao neprijatan miris pa mu je naredio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, da ugradi nos od zlata. (Ebu Davud, Tirmizi i Nesa’i)

Jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, njemu dozvolio u mjesto prirodnog nosa kojeg mu je Allah dao da uzme vještački nos, te se sa ovim dokazuje i dozvola crtanja obrva u nuždi kao što je ova koju ste spomenuli.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Crtanje i slikanje Kabe i Poslanikove a. s. Džamije, Da li je to dozvoljeno. Propisi po ovom pitanju

Slikanje harema Kabe i Poslanikove a. s. džamije zauzima donekle periferno mjesto u historiji islamske …

error: Oo !!