Pismo Bosanca iz Njemačke: Kad god dođem u domovinu osjećam se kao bankomat

Dijaspora naše domovine raspoređena je širom svijeta, a socijalni mir je od velike zavisnosti od sredstava koje naše stanovništvo dobija od rodbine i prijatelja koji žive u bogatim zemljama.Jedan čitatelj portala BHDijaspora.net odlučio je u nekoliko rečenica opisati svoj osjećaj kad dođe u BiH.

”Umoran sam više, kad god dođem u domovinu osjećam se kao bankomat, svi od mene nešto traže, toliko raširenih dlanova, pogleda i molbi. Kao da nama na granama rastu. Muka mi je od rođaka koje nisam znao, od članova porodice kojima sam odjednom važan. Svi me žele pozdraviti, zagrliti i ogrebati se barem za njemačke slatkiše.Kao da u Bosni slatkiša nema. I tako je uvijek, od prvog dana mog odlaska u Njemačku. Jedva čekam da dođem kući, da vidim najbliže, da se sjetim djetinjstva i mladosti, a onda, svaki put isto. Glupa pitanja i suptilno pružena ruka. Stvarno kao da nama padaju s grane.A država, kao da se trudi da nam omrzne. Svaki put je sve gore, svaki put mi se smuči kada dođem kući. Sve je gore i gore. Pa barem puteve da poprave. Barem da one kućice na granicama liče na ljudske, a ne životinjske nastambe. I oni ljudi na carinarnicama. Čim vide da dolazimo iz dijaspore… Uh!

Domovino, sve si manje domovina A moj grad sve više ne liči na sebe. Nema vode. Da ne povjeruješ. Nema vode, a voda kapa sa svih brda oko šehera! Pa po vodi smo poznati u svijetu, imamo Unu, Drinu, Neretvu, Sanu, Bosnu, Vrbas, Trebišnjicu imamo. Imao Jalu, Spreču.Imamo Rakitnicu. Sve ih imamo, a vode nemamo. Svi se žale i nikome nije dobro. Ništa ne valja i ništa neće biti bolje. Muka mi je od tih priča dok su oranice zapuštene, muka mi je od tih priča dok se šume bjesomučno sijeku i uništavaju.Povraća mi se od neradnika i žalbenica dok su kafane pune. Pa svi jedva čekaju da se sunce pojavi na nebu da se bašte iznesu na ulice i da se pije kafa. Pun grad nekakvih bašti! Nasred ulice ih iznijelo… Muka mi je i dugo razmišljam. Ima li smisla dolaziti više ovdje.Svaki put ista priča i svaki put sve je gore. Domovino, šta radiš da od nas napraviš svoje najveće investitore? Zašto se trudiš da nas otjeraš? Domovino, sve si manje domovina. Tužan sam.”

svjetlo dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tužna ispovijest Enesa F.: Došao sam iz dijaspore na odmor u Bosnu, a moja rodbina mi je ovo pripremila:

Čovjek koji je bio i ostao pravi Bosanac. Enes F. je jedan od stotinu hiljada …

error: Oo !!