Ovo mnogi nisu znali: Muslimani su stigli na američki kontinent prije Kolumba

Muslimani otkrili Ameriku prije Kolumba

Brojni dokazi upućuju na zaključak da su muslimani Španije i Sjeverne Afrike na tlo američkog kontinenta stigli barem pet vijekova prije Kolumba.

Historičar i geograf Ebu Hasan Ali b. Husejn el-Mesudi (871.–957.) u svom djelu Murudžuz-zeheb ve meadinul-dževher navodi da je u vrijeme vladavine Abdullaha b. Muhammeda (888.–912.) u Endelusu, muslimanski moreplovac i istraživač Hašhaš b. Seid godine 889. iz luke Delba (Palos, Španija) zaplovio preko Atlantskog okeana i da je pronašao nepoznato kopno (na arapskom jeziku ard medžhula), te da se vratio s ogromnim količinama blaga. Mesudi je načinio kartu na kojoj je ucrtao veliki dio te “nepoznate zemlje” iz čega je očito da se radi o američkoj obali Atlantskog okeana. (Al-Masudi, Muruj Adh-Dhahab / Arabic/, Vol. 1, P. 138)

Historičar Ebu Bekr b. Omer el-Gutijja zabilježio je da je tokom vladavine Hišama Drugog (979.–1006.) u Endelusu, drugi muslimanski moreplovac i istraživač Ibn Ferruh, 999. godine, u februaru, isplovio iz luke Kadeš preko Atlantskog okeana i da je doplovio do ostrva Gando (Kanarska ostrva), gdje je posjetio kralja Guanariga, a zatim je nastavio plovidbu u pravcu zapada te je pronašao dva ostrva koja je imenovao Caparia i Pluitana. Vratio se u Španiju u maju 999. (ref. On Manuel Osunay Savinon Resumen de la Geografia Fisica…, Santa Cruz de Tenerife, 1844)

Geograf i kartograf Šerif el-Idrisi (1099.–1166.) u svojoj čuvenoj knjizi Nuzhat el-mushtak fi ihtirak al-afak navodi da je ekspedicija sjevernoafričkih moreplovaca iz luke Lisabon zaplovila u “mračno more” (Atlantski okean) kako bi ga istražili i otkrili gdje završava i šta dolazi iza njega: tokom svoje ekspedicije, piše Idrisi, ovi muslimanski moreplovci došli su na ostrvo čiji je predstavnik s njima razgovarao na arapskom jeziku. (ref. Al-Idrissi, Nuzhat Al-Mushtaq fi Ikhtiraq Al-Afaaq /Arabic/)

Muslimanski izvori spominju i dobro dokumentiranu ekspediciju šejha Zejnuddina Alija b. Fadila el-Mazenderanija, koji je isplovio iz luke Tarfaja (južni Maroko), u vrijeme vladavine Ebu Jakuba Sidi Jusufa Šestog, kralja dinastije Marinida. Sa svojom ekspedicijom Mazenderani se 1291. iskrcao na Green Island, na Karibima.

Detalji njegovog putovanja navode se u brojnim izvorima muslimanskih historičara.
U svojoj čuvenoj knjizi El-Ebsaar fi mamālik el-emsār historičar Šihabuddin Ebu Abbas b. Adl el-Umeri (1300.–1384.) detaljno opisuje geografsko istraživanje Atlantskog okeana ekspedicije predvođene vladarom Kraljevine Mali, sultanom Ebu Bakarijem Prvim. (ref. Giles Cauvet, Les Berbers de L’Amerique, Paris 1912, P. 100–101)

Brat i nasljednik sultana Ebu Bakarija, sultan Mansu Kankan Musa (1312.–1337.), čuveni vladar Mandinka naroda, tokom svog putovanja na hadž 1324. ispričao je učenjacima u Kairu da je postao kralj 1311., nakon što se njegov brat Ebu Bakari vratio iz druge ekspedicije u Atlantskom okeanu. (ref. Patrick Huyghe, Columbus was Last, New York, 1992)

Američki historičar i lingvist Leo Weiner, nekadašnji profestor na Harvardu, u svojoj knjizi Africa and discovery of America (1920.) tvrdi kako je Kolumbo znao da su pripadnici Mandinka naroda (muslimanski narod iz zapadne Afrike) u novi svijet doplovili prije njega, da su obišli Karibe, centralne, južne i sjeverne američke teritorije, uključujući i Kanadu, i da su imali razvijene trgovačke odnose sa Indijancima iz plemena Irokezi i Algonkin (Algonquin).

(ref. Weiner, Leo Africa and the Discovery of America, Philadelphia, 1920, Vol. 2 P. 365–6)

Amir Kekić – grupa Muslimani Balkana

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Cestitanje Bozica

Propis čestitanja Božića i Nove godine nemuslimanima

Čestitanje nemuslimanima u dunjalučkim (ovosvjetskim) stvarima je dozvoljena PITANJE: Kakav je propis čestitanja božića i …

error: Oo !!