Dodik: Ne treba izmještati crkvu iz dvorišta Fate Orlović. Pogledajte čime to pravda

Dodik još jednom degradira i pokušava poniziti muslimane i islamske svetinje svojom izjavom

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjestiti crkvu u Konjević-Polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

– Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnim odnosima, pa taman se radilo i o Evropskom sudu. Neka taj sud riješi pitanje Sejdić-Finci – ustvrdio je on.

Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je iznošenje stvari, što su aktivnosti koje prethode samom izmještanju pravoslavne crkve, a na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Rok za izvršenje presude istječe 1. aprila ove godine. Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena općina izgradila na imovini koju su podnosioci prijave, odnosno nana Fata Orlović, bili prinuđeni napustiti tokom rata u periodu 1992.-1995.

saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ženi koja je rodila homoseksualca dijagnosticiran rak. Božo Vrećo: Hvala majci što mogu biti i frajer i žena kad to poželim

BOŽO VREĆO posvetio je objavu na Instagramu svojoj majci s kojom je veoma povezan. “Odgojila …

error: Oo !!