Kakav je propis ako žena sama putuje u autu sa strancem koji joj nije mahrem

Pitanje: Kakav je propis ako se žena sama vozi u autu sa strancem koji joj nije mahrem, želeći stići u grad, i kakav je propis ako se vozi skupina žena sa jednim vozačem?

Odgovor: Nije dozvoljeno da se žena sama vozi sa vozačem koji joj nije mahrem, jer to ulazi u propis osamljivanja. Preneseno je od Poslanika, sallAllahu alejhi ve selem, da je rekao: “Neka se ne osamljuje čovjek sa ženom jer je šejtan s njima treći.”

Međutim, ako s njima ima još jedan čovjek, ili više njih, ili još jedna žena, ili više njih, u tome nema smetnje ako nema drugog načina, zato što nije osamljivanje ako ih je troje ili više. Ovaj propis ne važi i za putovanje žene bez mahrema, jer je Poslanik, sallAllahu alejhi ve selem, rekao: “Neka ne putuje žena bez mahrema.” (Muttefekun alejhi). Nema razlike između putovanja zrakom, zemljom ili morem.

————————————————————————-
Odgovorio: Šejh Ibn Baz, rahimehullah

El-fetavel-džami’a lil-mer’etil-muslime

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Putovanje kojim su bili počašćeni melek Džibril, Arš i Kursijj… Put ka Allahu

Veličanstveni i Moćni reče: - More - to je Moja milost, ono drvo - to je dunjaluk, ptica je tvoj ummet, a ona mrva zemlje u njezinu kljunu - to su grijesi tvoga ummeta. Da ona ptica ispusti onu mrvu zemlje da li bi se to primijetilo na morskoj površini? Nemoj brinuti za grijehe tvoga ummeta, Ja Sam Najmilostviji. Kad oni ne bi griješili, stvorio bih ljude koji griješe i opraštao im.

error: Oo !!