Svjetlo dana ugledala slika patrijah Pavle, mitropolit Amfilohije, vladika Atanasije i grčki plaćenici koji su učestvovali u agresiji na BiH / Video

Sud je donio presudu prema kojoj su lider ”Zlatne zore” Nikos Mihaloliakos i njenih šest članova Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos i Nikos Papas “upravljali zločinačkom organizacijom”, dok je za ostalih 18 optuženih utvrđeno da su “članovi zločinačke organizacije”.

Ono što je široj javnosti u Bosni i Hercegovini malo poznato jeste da je ovaj pokret, sada stranka imao svoju ulogu i u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini.

Saznanja bosnskohercegovačkih istraživača potvrđuju da su sredinom devedesetih neki od pripadnika ”Zlatne zore” učestvovali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te da su ratovali na strani tzv. Vojske Republike Srpske, kao i genocidu u Srebrenici jula 1995. godine.

Avdo Huseinović, publicista i brojnih dokumentaraca o događajima tokom agresije na našu zemlju, nema sumnje da su tamo bili i pripadnici ”Zlatne zore”.

”Postoje apsolutni dokazi da su Grci, među kojima su sigurno bili i članovi ”Zlatne zore”, bili pod ličnom komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Grci su, zajedno sa Mladićem, ušli i počinili genocid u Srebrenici, zajedno sa Mladićem su učestvovali u okupaciji Žepe… Nažalost, u optužnicama protiv Karadžića i Mladića nijednom riječju se ne spominju zlodjela Grka i ostalih stranih dobrovoljaca tokom genocida u BiH”, kazao autoru ovih redaka Hueinović.

Jedan bivši grčki dobrovoljac, blizak ”Zlatnoj zori”, potvrdio je da su Grci bili u Srebrenici i da su tamo postavili svoje zastave…

Huseinović koji je tokom pisanja o grčkim, ruskim i ostalim dobrovoljcima i plaćenicima prikupio mnoštvo dokumenata.

”Ono što je interesantno je da su neki od tih dobrovoljaca i plaćenika ovdje prvobitno bili u misiji Ujedinjenih naroda (UN), a onda se vraćali kući. Nakon nekoliko mjeseci ponovno su dolazili, ali ovaj put kao dobrovoljci u redovima Vojske RS. Neki su objavili i svoje ratne memoare”, tvrdi Huseinović.

Prema otkrićima Huseinovića, a i video i foto dokumentaciji koju posjeduje, grčkim dobrovoljcima u Bosni i Hercegovini komandovao je izvjesni Antonije, koji je bio u kontaktima sa generalom Ratkom Mladićem, osuđenikom za genocid u Bosni i Hercegovini.

”Imali smo pomoć od naše braće iz Grčke. I da je svaki drugi Grk bio Antonije, i da je svaki drugi Srbin bio Antonije, nama bi bilo mnogo lakše”, naglasio je.

Grčke zastave
Prema svjedočenjima majki Srebrenice grčki vojnici, a među njima i pripadnici ”Zlatne zore”, sasvim sigurno bili u Srebrenici jula 1995. godine.

”U Srebrenici je bila cijela jedna grčka dobrovoljačka četa. Nosili su svoju zastavu. To se nije krilo. Štaviše, poslije genocida jedna ulica u Srebrenici nosila je ime grčkih dobrovoljaca. Oni su se tretirali kao narodni heroji, a ne izvršitelji genocida. Pitam se zašto naše vlasti šute o tome? Zašto se to nije istraživalo i zašto se sada ne istražuje”, tvrdili su predstavnice udruženja majki Srebrenice.

Ona je ranije najavljivala kako će majke Srebrenice kod institucija države BiH insistirati na procesuiranju grčkih dobrovoljaca.

Na spisku Generalštaba Vojske RS, među 117 stranih državljana koji su bili pod komandom Ratka Mladića, navode se i grčki borci, među kojima, kako su nam potvrdili istraživači genocida u BiH, nesumnjivo bilo i pripadnika ”Zlatne zore”.

To su: Dmitrios Zovicokos (rođen 15. 11. 1966) u Atini, Kuriakos Konstantinos (14. 07. 1964), Labropulos Konstantinos (19. 04. 1969.), Maurenonakni Emanovil (29. 12. 1971.), Nikoladis Ilijas Nikolas (06. 04. 1961.), Piljanis Grigorios Gerigios (23. 06. 1969.) iz Soluna, Spridos Nikolas Zandropulos (04. 04. 1969.) Smatra se da je lista stranih državljana koji su se borili na srpskoj strani mnogo duža.

Kako je svojevremeno pisala sarajevska ”Slobodna Bosna”, uprkos zahtjevima da se zaustavi regrutacija grčkih mladića jer je Grčka priznala Bosnu i Hercegovinu, grčka vlada nije spriječila nesmetanu regrutaciju i prebacivanje dobrovoljaca u Srbiju. Procjene govore da se oko sto grčkih dobrovoljaca prijavilo nakon poziva u medijima za odlazak u rat u BiH.

Centri za vezu su postojali u Solunu i Atini odakle su mladići upućivani u Beograd, a zatim na okupirane prostore Bosne i Hercegovine. Otud su upućivani na liniju fronta kao pripadnici tzv. VRS.

Sve upućuje na to da je u organiziranje dobrovoljaca bila uključena ”Zlatna zora”. U martu 1995. godine formirana je Grčka dobrovoljačka garda u sastavu Drinskog korpusa koja je bila razmještena na području Vlasenice, a po naređenju Ratka Mladića. U ljeto iste godine upućena je ka Srebrenici.

Prema riječima Avde Huseinovića, dok je trajalo masovno ubijanje Bošnjaka na potezu od Potočara do Konjević Polja, 13. jula 1995.godine, grčki list „Ethnos“ objavio je „da se grčke i srpske zastave vijore jedna uz drugu, kao živi dokaz ljubavi i solidarnosti dvaju naroda i zahvalnosti koju srpski vojnici osjećaju zbog pomoći grčkih dobrovoljaca koji se bore na njihovoj strani“. Pod tim ratnim zastavama su bili i pripadnici ”Zlatne zore”.

Tada je pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, po imenu Apostolos Bambos, izjavio je da se u Bosni bori “za veliku Grčku u Evropi slobodnu od muslimana“, što, opet, nesumnjivo upućuje na bliskost ideologiji koju danas ”propovijeda” organizacija ”Zlatna zora”.

I tokom operacije kodnog naziva „Stupćanica 95“, čiji je cilj bilo zauzimanje Žepe, uz Mladića su bili pripadnici Grčke dobrovoljačke garde, kojima je komndovao Antonije, onaj isti koji je zajedno sa prvim čovjekom Vojske RS ušao u Srebrenicu., što je Mladić, također, potvrdio u jednom od svojih iskaza.

Po uzoru na masovne ubice i teroriste Andersa Behringa Breivika i Brentona Tarranta, pripadnici grčke ”Zlatne zore” nadahnjuju se idejama Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zločina nad Bošnjacima i muslimanima uopće u Drugom svjetskom i posljednjem ratu.

Višegrad: Grčki plaćenici sa sveštenicima na molitvi prije borbe
U prostorijama ”Zlatne zore” u Atini, kako su svjedočili novinari sa Balkana, nalaze se četnička šubara sa kokardama, šajkače, amblemi četničkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljačke garde (SDG).

U prostorijama dominira veliki grb četničkog pokreta uz natpis ”S verom u Boga, za kralja i otadžbinu”, te slika Željka Ražnatovića Arkana, zapovjednika Srpske dobrovoljačke garde, zloglasnih Arkanovaca. Tamo je i zastava koja je ukrašena drevnim grčkim simbolom koji podsjeća na “svastiku”.

Na naslovnoj fotografiji nalaze se bivši poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijah Pavle, mitropolit crnogorski Amfilohije, vladika Atanasije i grčki plaćenisi koji su bili u redovima Karadžićeve vojske. Slika je nastala u Vlasenici ispred kuće Zvonka Bajagića gdje je i bilo sjedište grčkih plaćenika. Oni su direktno bili učesnici užasni zločina i genocida 1995.

(Saff/Radiosarajevo)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tuzla: Masallah, žena na autobuskoj stanici obavlja namaz (Video)

Video snimljen ispred SKPC Mejdan u Tuzli, na autobuskoj stanici koja se nalazi neposredo do …

error: Oo !!