Oprez muslimani: Zbog ove stvari Allah vam poveća nafaku i opskrbu ali i oduzme

Allah zbog dobrote vjernika, otvori mu nafaku nebesa i zemlje, pa iz zahvalnosti prema Gospodaru i zbog svoje nesebične dobrote, dijeli i pomaže one koji su potrebni, a ponekad se zna desiti, da Allah oduzme ili umanji opskrbu vjerniku nakon što mu je data u velikim količinama, kao što je veliko bogastvo i sl., zato jer nakon sticanja bogastva zaboravi na Allaha, vjeru stavi na zadnje mjesto a imetak na prvo, njegovu dušu uzme oholost.

Da objasnim kroz jedan primjer koji se spominje u jednoj od predaja. Naime, spominje se da je kod Musa, a.s., došao mladić i rekao:“ O Musa, zar nije Allah sa tobom razgovarao“? Musa, a.s., odgovori potvrdno.

Zatim mladić nastavi:“Onda zamoli Allaha da me učini bogatim na ovom svijetu“! Pa je Musa, a.s., uputio dovu Allahu da mladića učini bogatim. Nakon njegove dove, Allah, dž.š., objavljuje Musau, a.s.:“O Musa, pitaj tog mladića, da li želi bogatsvo u mladosti ili kad ostari“?

Pa kad ga je Musa, a.s., upitao, on odgovori:“Kad ostarim, nemam neke koristi od bogastva, nego ja želim da budem bogat dok sam još mlad.“ Onako kako je želio, Musa, a.s., je tako i zamolio. Allah je primio dove Musa, a.s., i ovaj mladić je postao bogat. Vrijeme je prolazilo, mladić je polahko zalazio u godine. Musa, a.s., je doživio njegovu starost on je i dalje je bio bogat. Onda se Musa, a.s., obrati Gospodaru riječima:“Gospodaru, zar nisi obečao da ćeš ga učiniti bogatim samo dok je u mladosti“?

Pa mu je Allah, s.w.t., odgovorio:“O Musa, zaista se stidim da zatvorim vrata opskrbe svom robu, koji je otvorio vrata svoje opskrbe za moje robove“!

Iako je ova predaja spada u isralijate, ali po svojoj formi nije daleko od istine, ona nosi divno značenje kad je u pitanju slučaj ovog mladića a to je, da se Allah stidi, da zatvori vrata njegove opskrbe, njegovog bogastva, zato jer je on otvorio sva vrata i puteve bogastva koje mu je Allah podario, drugim ljudima, posebno siromašnima.

Zato se niko ne može „takmičiti“ sa Gospodarom kad je u pitanju dobrota i plemenitost, jer ko otvori svoju ruku ljudima, Allah će njemu da otvori Svoju ruku dobročinstva.

Saudin Cokoja

Sebil.eu

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Evo šta se desilo sa momkom koji je pljunuo na Kur’an u bolnici

Kur’an (arapski: القرآن, fonetski: al-Qurʾān) je sveta knjiga islama. Muslimani vjeruju da je Kur’an Božija …

error: Oo !!