Mahmud Sevab nakon poplava u Medini dobio čast da ukopa Poslanikovog amidžu Hamzu r.a. (Opis kako je izgledao nakon ponovnog ukopavanja u mezar)

Njegovo ime je šejh Mahmud Sevab, rahimehullah. On je ispričao sljedeće:”Nakon što su se desile velike poplave oko mezarja šehida Uhuda i nakon što je jaka vodena bujica koja je došla sa okolnih brda, poplavila mjesto gdje su šehidi ukopani, došlo je do oštećenja mezarova časnih ashaba. Do te mjere su bili oštećeni, da je vodena bujica odnijela zemlju sa mezarova nekih šehida Uhuda.

Među teško oštećenim mezarima, bio je mezar Poslanikovog amidže, Hamze ibn Abdulmutaliba. Da bi se izvršilo ponovno ukopavanje šehida Uhuda, pozvano je nekoliko velikih učenjaka da nadgledaju ukopavanje. Među njima, bio sam i ja. Meni je pripala ta čast, da ukopam tijelo Hamze, r.a.

Imao je krupno tijelo, nos i oba uha, bili su odsječeni, stomak mu je bio izrezan a ruka je bila preko stomaka. Kad smo ga podigli, iz rane mu je potekla krv. Ukupao sam ga sa ostalim ashabima.”

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

“Skrivao sam se od ustaške vlasti jer nisam želio da se borim za ustaše”

”Maturirao sam 1943.godine, tako da sam dvije naredne godine se skrivao od ustaške vlasti da …

error: Oo !!