Ko je više kriv, ona ili hadžija?

Pitanje: Eselamu alejkum! Poznajem jednog čovjeka koji bi želio otići na hadž. Njegova žena se nosi prilično otkriveno, i ako bi taj čovjek obavio hadž, ja ne znam kako bi izgledalo: on hadžija, a žena mu hoda prilično kratke nošnje. Kako ova situacija može da utiče na njega, njegovu okolinu i na druge muslimane?

Odgovor: Alejkumu selam! Obavljanje hadždž od strane muža nije u direktnoj sprezi sa otkrivanjem njegove žene i njenim kratkim nošenjem. Muškarac koji obavi temelj Islama, tj. hadždž imaće za to nagradu i to se ubraja u velika pohvalna djela jer je riječ o izvršenju rukna Islama. A njegova odgovornost za nepropisno nišenje njegove žene je sasvim drugo pitanje koje direktno ne utiče na obaveznost i valjanost samog hadždža. To što nije njegova žena propisno obućena najviše odgovorna ona sama, a zatim njen muž ako nije uložio dovoljno truda oko popravljanja tog stanja.

Međutim, ako je on sa svoje strane uložio dovoljno truda da se to pitanje riješi neće ga Allah opterećavati preko njegovih mogućnosti. Prema tome, njegov odlazak na hadždž je jedno veliko pohvalno djelo, a njeno nepropisno nošenje je veliki munker i loše djelo ali nisu jedno sa drugim direktno povezani. Ve billahi tefik.

Dr. Zijad Ljakić
n-um

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Muž joj se nije ‘približio’ godinama, sve dok se nije oslobodila ovog prokletog nakita

Prije nego što počnete čitati ovaj tekst, pogledajte imate li na sebi šta od nakita …

error: Oo !!