Zašto je jedna žena sa nikabom danima glavna tema u Njemačkoj?

Počelo je sve od onog trenutka kada je ugostila jednu muslimanku obučenu u nikab

A sve je počelo prošle nedelje pošto je ugledna i popularna voditeljica emisije na prvom kanalu njemačkog ARD Anne Will u svojoj veoma gledanoj emisiji ugostila jednu muslimanku obučenu u nikab koja je u živom programu rekla da mladi koji odlaze u džihad pokazuju “građansku hrabrost” i da žene u islamu “imaju puno prava i mogućnosti“

Jedna žena pod velom, koji otkriva samo oči, glavna je tema u Njemačkoj već nekoliko dana, a njemački javni servis ARD meta kritika jer je dozvolio “širenje islamističke propagande pred milionskim gledalištem”.

A sve je počelo prošle nedelje pošto je ugledna i popularna voditeljica emisije na prvom kanalu njemačkog ARD Anne Will u svojoj veoma gledanoj emisiji ugostila jednu muslimanku obučenu u nikab koja je u živom programu rekla da mladi koji odlaze u džihad pokazuju “građansku hrabrost” i da žene u islamu “imaju puno prava i mogućnosti”. Njene istupe mnogi su protumačili kao otvoren poziv mladima da krenu u džihad u Siriji.

Emisija koju nedjeljom uvečer vodi jedna od najvećih njemačkih televizijskih zvezda bavila se radikalizacijom mladih. Jedan od pet gostiju bila je i Nora Ili iz neformalne grupe poznate kao Islamski centralni savjet Švicarske. Nora (32) koja je privukla najviše pažnje, kako je rekla, bila je pankerka, pa je površno izučavala budizam da bi sa 18 godina prešla u islam „fascinirana različitošću islama”.

“Na primjer, mlada žena koja se osjeća isključena iz društva, može da gleda na Siriju kao na obećanu zemlju i kao na jedino rješenje”, rekla je Ili.

Njenoj tvrdnji da „u islamu žene imaju više prava i mogućnosti” brzo su se usprotivili i ostali sagovornici u emisiji, ali je pravu buru negodovanja izazvalo njeno viđenje o radikaliziranoj omladini koja odlazi da učestvuje u ratu u Siriji, a koji je Ilijeva prije dvije godine objavila na fejsbuk stranici grupe koju predstavlja. Ilijeva je napisala da bi roditelji trebalo da „hladne glave” prihvate to što im djeca odlaze da se bore u Siriji, te da bi omladinu, koja želi da se bori „po prorokovom modelu” protiv „Asadovih plaćenika”, trebalo pohvaliti zbog „građanske hrabrosti”.

Kako je objasnila u emisiji, tinejdžeri će ubrzo shvatiti da „brutalna realnost rata” nema nikakve veze „sa romantiziranim snom, već da je prije gorak, težak, dugoročan test sa stalnim usponima i padovima”. Iako joj je autorka emisije ukazala da taj opis svodi na minimum surovu realnost rata, Ilijeva je odgovorila: „Definitivno ne.”

„Veoma jasno kažem da je veoma veliki korak živjeti u ratnoj zoni i odustati od vlastitog života. To nije ono što vidite na internetu”, rekla je ova muslimanka, dodajući da mlade žene, „koje osjećaju da su otuđene od strane društva i koje žele da pobjegnu mogu da vide Siriju kao obećanu zemlju kao njihov jedini izlaz”.

Njene izjave zapalile su javnost kao i društvene mreže u Njemačkoj, a voditeljska je postala meta paljbe kritičara sa svih strana.

Na Twitteru je ova tema odmah potakla veliku raspravu.

“Gošća emisije poziva na sveti rat na javnoj televiziji, a ja plaćam tv-pretplatu za to – žalosno”, reagirao je korisnik Jakub Santur.

“Ovo je propaganda, tako nešto je nedopustivo na državnoj televiziji”, protestvovao je Ahmad Mansur, stručnjak za islam, pozvan u emisiju zajedno s ocem čija kćerka pridružila organizaciji tzv. Islamskoj državi (ISIL), imamom i političarem iz Kršćansko-demokratske unije (CDU).

“Ako se u emisiji državne televizije žena u nikabu predstavlja kao branilac ljudskih prava, onda se bojim da bi Asad uskoro mogao da se predstavlja kao stručnjak za ljudska prava”, podrugljivo je komentarisao Peter Tauber, glavni zvaničnik CDU-a, stranke kancelarke Angele Merkel.

I političari vladajućih stranaka su kritikovali njemački javni servis, smatrajući da su dali platformu radikalnom islamu i da su to uradili zbog rejtinga.

„Odobravanje, provokacija i rejtinzi. Svi će o tome pričati sutra. Kriza medija usred emisije – ubitačno”, istakla je na „Twitteru” socijaldemokratska političarka Bilkaj Enej, koja je bila ministarka za integracije u njemačkoj pokrajini Baden-Vinterberg.

Producenti emisije pravdaju svoju odluku da u uživo emitovanoj emisiji ugoste Noru Ili time da je njen „kontroverzan stav prema odlasku mladih u Siriju bio jasno iskazan i da se o njemu debatovalo”.

“O spornom mišljenju Nore Ili (…) živo se raspravljalo”, branila se u ponedjeljak televizijska mreža, rekavši da su gosti bili birani tako da se omogući “nužno sučeljavanje” mišljenja.

(TBT)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Bozicnica Plata

Da li je dozvoljeno primiti 13 platu tzv. Božićnicu

U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”. To …

error: Oo !!