Upoznajte Veronique Cools koja je zaslužna da preko 1.000 osoba pređe na islam u Belgiji

Broj muslimana koji žive u Belgiji znatno je veći od zvaničnih podataka belgijske države

Veronique Cools, dvadesetpetogodišnja Belgijanka koja je prihvatila islam, u proteklih osam godina pomogla je također da više od 1.000 osoba nađe svoj smiraj i pravi put u islamu.

Cools, koja je prihvatila islam veoma rano pod utjecajem prijatelja muslimana i istraživanja islama, pretvorila je svoj dom u islamski centar za belgijske muslimane koji nastoje da saznaju više o svojoj vjeri. Njen davetski rad je počeo odmah nakon prihvatanja islama jer se morala sama izboriti sa predrasudama koje je imala, a zatim pomoći porodici da ih prevaziđu.

Ona navodi da je njena uža porodica ubrzo prihvatila islam, a zatim je krenula pričati o islamu i svojim prijateljima. Nakon osam godina rada na terenu Centar sada broji više od 1.000 članova, od kojih su većina Belgijanke. Centar i organizacija ’4newmoslims’, kako Cools navodi, propagira ‘mir, harmoniju, međusobno poštovanje, ljubaznost i umjerenost’. Onda dodaje da je Centar mjesto na kojem novi muslimani dijele iskustva. Također, otvoren je za sve belgijske muslimane koji su zainteresirani da nauče više o svojoj vjeri.

Cools, o porastu ekstremne desnice u Evropi kaže da je biti musliman u Evropi i zapadnim društvima teško, ‘ali Poslanik Muhamed, s.a.v.s., je imao i teža iskušenja“. „Predrasude proizlaze iz nepravilnog poznavanja islama“, kaže ona dok priprema iftarske pakete koje će podijeliti u džamiji. „Kao muslimani, mi moramo znatno bolje upoznati društvo sa islamom“, navodi ona. „Strpljenjem i odlučnošću se mogu razbiti stereotipi i tako pokazati pravi islam“, dodaje Veronique.

Broj muslimana koji žive u Belgiji znatno je veći od zvaničnih podataka belgijske države, pokazalo je istraživanje koje je proveo sociolog Jan Hertogen, Hertogen je došao do podatka da u Belgiji živi 623.780 muslimana, odnosno 5,8 posto stanovništva, dok zvanični organi ove zemlje broj muslimana procjenjuju oko 450.000 ljudi. Ovaj sociolog je došao do podatka da muslimansko stanovništvo u Belgiji u najvećoj mjeri živi u urbanim sredinama, pa su 22 posto stanovnika Brisela muslimani i da su najbrojniji u općini Saint Jos, gdje čine 49 posto stanovnika.

Muslimani su brojni i u Anversu, gdje ih ima 81.933, Liegeu (28.341) i Charleroa (25.962).Oko polovine postojećih muslimana je porijeklom iz Maroka, a 120.000 su turskog porijekla.U Briselu se nalazi 77 mesdžida a preko 300 širom Belgije.

IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

“Skrivao sam se od ustaške vlasti jer nisam želio da se borim za ustaše”

”Maturirao sam 1943.godine, tako da sam dvije naredne godine se skrivao od ustaške vlasti da …

error: Oo !!