Da li mogu klanjati pored kreveta na kojem spava moja supruga (Otkrivena)?

Pet novopristiglih pitanja na našem portalu…

Na pitanje odgovara:
Kenan Čemo

1. DA LI MOGU KLANJATI PORED KREVETA NA KOJEM SPAVA MOJA SUPRUGA (OTKRIVENA) ?

2. NE BRIJEM BRADU. DA LI TREBAM SKRACIVATI ZULUFE ?

3. DA LI SE U SAFU TREBA RAVNATI PO PRSTIMA ILI PO PETAMA ?

4. MOGU LI JACIJSKI NAMAZ KLANJATI MALO PRIJE SABAHSKOG VAKTA ?

5. AKO NISAM NA VRIJEME DAO ZEKAT, KAKO CU TO NAKNADNO URADITI (DA LI SE IZNOS UVECAVA I ZA KOLIKO) ?

ESSELAMU ALEYKUM

Odgovor:
Dozvoljeno je klanjati pored kreveta na kojem leži supruga. U hadiskim djelima zabilježeno je kako je i Poslanik, s.a.v.s., klanjao pored kreveta na kojem je ležala h.Aiša.
Ako pod zulufima podrazumijevate kosu koja raste pored ušiju, nju obavezno treba skraćivati, tj. šišati, toliko da nije duža od kose na ostalim dijelovima glave. To pogotovu stoga što ortodoksni Jevreji puštaju zulufe (solfe) da im padaju preko obraza, a Poslanik, a.s., je strogo zabranio oponašanje nemuslimana, osobito u njihovim vjerskim znamenjima.

Jednostavnije je u safu ravnati se po prstima. U protivnom, stalno bi prije namaza u džematu morali okretati glavu, što bi moglo prouzročiti priličnu zbrku, pogotovo u većim džematima. Uostalom, i samom imamu jednostavnije je provjeriti poravnatost safa po prstima.

Jacijsko vrijeme počinje nestankom i najmanjeg traga šefeqa (večernjeg crvenila) na nebu, a to je kad Sunce padne 18 stepeni za horizontom, i traje sve do zore, tj. kad Sunce dođe na 18 stepeni od horizonta na istoku kad počinje sabahski namaz. Cijelo to vrijeme je vrijeme jacijskog namaza. U djelu hanefijskog fikha el-Ihtiyār li-ta‘līli-l-muhtār navodi se hadis u kojem Poslanik, s.a.v.s., kaže: ”Jacijski vakat traje sve dok zora ne svane.”

Ako vam je imovina na koju ste bili dužni dati zekat pregodinila (tj. imali ste tu imovinu u posjedu godinu dana i nakon isteka godine dana niste dali zekat), daćete zekat naknadno, analogno propuštenim namazima, postu i sl.

znaci.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Četiri kratka, a korisna savjeta: Znate li gdje budu vaši grijesi dok ste na namazu?

Umrla jedna dobra žena i svaki put kad bi ljudi prolazili pored njenog mezara osjetili …

error: Oo !!