Umro patrijarh Irinej zbog infekcije korona virusa, kojeg je zadobio na sahrani mitropolita Amfilohija

Prvi je vijest objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90) preminuo je danas u VMC Karaburma, u kojem je bio hospitalizovan zbog infekcije korona virusa, nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Prvi je vijest objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu koji je napisao „Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“

Prvih deset dana njegovo stanje je bilo stabilno, ali se potom pogoršalo kada su se ispoljili simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti.

Mnogi mediji su u četvrtak objavili da je patrijarh preminuo, potom povukli tu vijest, što je SPC kroz saopštenje oštro osudila.

Podsjetimo, patrijarh Irinej bio je hospitalizovan zbog infekcije korona virusa od 4. novembra.

Tri dana ranije na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Irinej je služio liturgiju i opelo. Sahrana Amfilohija ostala je upamćena kao događaj na kojem su masovno kršene mjere protiv korona virusa, odnosno na sahrani je bio veliki broj ljudi od kojih mnogi nisu nosili maske. niti se pridržavali propisanih mjera.

U januaru ove godine SPC je obilježila 60 godina njegove monaške službe Irineja, 45 godina episkopske i 10 godina na mjestu njenog poglavara.

Irinej je tim povodom rekao da „živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh“, ali da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) je rođen 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu, podsjetili su iz Informativne službe SPC.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog, dok je za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na tron Svetog Save stupio je krajem januara 2010. u beogradskoj Sabornoj crkvi kao 45. poglavar SPC, a potom je ustoličen i u Pećkoj Patrijaršiji.

U trenutku njegovog dolaska na čelo SPC vjerovalo se da će dotadašnji štedljivi niški vladika biti najbolje, kompromisno rješenje za nasljednika pokojnog patrijarha Pavla. Ali poslije samo tri nedjelje pod njegovim patrijaraškim žezlom počelo je cijepanje SPC.

Iz Sabora su „uklonjena“ petorica arhijereja u kanonski spornim crkvenim procesima. Neki od njih su dobili satisfakciju na svetovnim sudovima, dok se, uz pozivanje na Vikiliks, spekulisalo o uticaju Zapada i kabineta tadašnjeg predsjednika Borisa Tadić na potrese u Crkvi.

Priča se i da patrijarh nije odmah shvatio da je u novoj SNS vlasti „glavni igrač“ Aleksandar Vučić, na kog je prvi tipovao njegov imenjak episkop bački.

Kasnije je to nadoknadio podrškom u svakoj (ne)prilici AV politici i „borbi za KiM“, uključujući i prošlogodišnje, po mnogima, skandalozno uručenje najvišeg ordena SPC.

Patrijarh srpski Irinej je u avgustu ove godine napunio 90 godina. Stigle su mu vip čestitke iz vrha Ruske, Rumunske, Češke pravoslavne crkve, od pape Franje, dvojice predsjednika – Srbije i Rusije, prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića.

Izvor: Danas

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jeste li gledali ovaj video pred početak genocida u Srebrenici? Jovan Nikolić: Nisam ocekivao da cu naici na takav prizor! (Video)

13. jula 1995. godine, vojnici bosanskih Srba su se ukradenom opremom Ujedinjenih naroda (UN) počeli …

error: Oo !!