Predsjednik Azerbejdžana novinarku BBC-a ostavio bez teksta: Objasnio joj zašto nema pravo govoriti o slobodi medija

Novinarka BBC-a razgovarala je s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim

Novinarka BBC-a razgovarala je s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim, a između ostalog dotakla se slobode medija i govora u toj zemlji. Isječak intervjua na svojoj Facebook stranici objavio je TRT World.

Na konstataciju novinarke BBC-a da, prema nezavisnim izvorima, koje ne može navesti, sloboda medija ne postoji, da su nevladine organizacije pod pritiskom, kao i novinari, a kritičari u zatvoru, Aliyev je odgovorio da “ništa od navedenog nije tačno”.
Ovako je tekao njihov razgovor:

Aliyev: Zašto mislite da ljudi u Azerbedžanu nemaju slobodne medije i opoziciju?

BBC novinarka: Jer to mi govore nezavisni izvori u ovoj zemlji.

Aliyev: Koji nezavisni izvori?

BBC novinarka: Mnogi nezavisni izvori.

Aliyev: Recite mi koji?

BBC novinarka: Svakako ne mogu imenovati izvore.

Aliyev: Ako niste naveli ime, to znači da samo izmišljate priču.

BBC novinarka: Dakle, kažete da mediji nisu pod državnom kontrolom?

Aliyev: Ne nisu.

BBC novinarka: Ništa od ovoga nije tačno?

Aliyev: Apsolutno lažno, apsolutno.

Predsjednik Azerbejdžana potom joj je objasnio kako stvari stoje u njegovoj zemlji i šta misli o njenom načinu razmišljanja.

– Imamo besplatne medije, imamo besplatan internet. Broj korisnika interneta u Azerbejdžanu je više od 80 posto. Možete li zamisliti ograničenje medija u zemlji u kojoj je internet besplatan. Ne postoji cenzura i ima 80 posto korisnika interneta. Ovo je opet temeljni pristup. Ovo je pokušaj stvaranja percepcije zapadne publike o Azerbejdžanu. Imamo opoziciju, imamo nevladine organizacije, imamo slobodnu političku aktivnost, imamo slobodne medije, imamo slobodu govora – pojasnio je Aliyev.

A onda je postavio pitanje novinarki BBC-a na koje nije dala odgovor.

– Ali ako postavite ovo pitanje, mogu li vas ja pitati jedno? Kako ocjenjujete šta se dogodilo sa gospodinom Assangeom? Da li je to odraz slobodnih medija u vašoj zemlji? Da razgovaramo o Assangeu? Koliko godina je proveo u ambasadi Ekvadora i za šta? A gdje je on sada? Za novinarske aktivnosti držali ste tu osobu kao taoca, ubijajući je moralno i fizički. Vi ste to uradili. Ne mi. I sada je u zatvoru. Tako da nemate moralno pravo razgovarati o slobodnim medijima kad radite ove stvari – zaključio je Aliyev.

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jeste li gledali ovaj video pred početak genocida u Srebrenici? Jovan Nikolić: Nisam ocekivao da cu naici na takav prizor! (Video)

13. jula 1995. godine, vojnici bosanskih Srba su se ukradenom opremom Ujedinjenih naroda (UN) počeli …

error: Oo !!