Lijepe vijesti stižu i iz Stockholma: Stranka “ukinula” zabranu nošenja mahrame u švedskim školama

U sastav Glavnog odbora stranke izabrani su članovi iz Bosne…

Proteklog vikenda u Stockholmu je održan prvi kongres novoosnovane stranke Nijansa (Partiet Nyans). Na kongresu su sudjelovali članovi iz mnogih dijelova Švedske. Stranka Partiet Nyans je osnovana prije godinu dana. U sastav Glavnog odbora stranke izabrani su članovi iz Bosne, Turske i Afrike. Posebno je zanimljivo to što su u Glavni odbor ove stranke izabrane četiri osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Kao potpredsjednica stranke je izabrana Adisa Hadžihalilović, porijeklom iz Banje Luke, a kao redovni članovi Glavnog odbora izabrani su Elvir Begić (Bosanska Dubica), Sead Busuladžić (Trebinje) i Mehmed Hamzić, porijeklom iz Višegrada.

“Dosadašnji rad već etabliranih političkih stranaka ne zadovoljava potrebe manjina pa čak i doprinosi negativnoj atmosferi u društvu skupljajući jeftine političke poene na račun istih. Prvi uspjeh ove stranke došao je upravo danas, nekoliko dana nakon kongresa. Naime nakon što je zabranjeno nošenje mahrame u školama u dvije općine na jugu Švedske prošle godine, naša stranka je uložila žalbu na tu odluku. I danas je stigla odluka od Vrhovnog suda u Švedskoj da je odluka da se zabrani mahrama u školama neustavna i mora se poništiti, jer je protiv vjerskih sloboda i evropske konvencije”, kaže naš Trebinjac Sead Busuladžić, član Glavnog odbora stranke Partiet Nyans .

“Krajnje je vrijeme da se manjine ove države predstave kroz političku scenu kao dio rješenja i resurs koji zahtijeva podršku, a ne kao nešto od čega se bježi i često kritikuje bez konkretnog plana i konstruktivnog rada koji bi zajedničkim snagama riješio mnoge probleme u društvu, a kojih nijedna država nije pošteđena. Naš cilj je da budemo ujedinjeni i fokusirani na rješenja i da ispunimo potrebe i riješimo poteškoće manjina kroz dijalog i međusobno poštivanje naših različitosti. Cilj nam je da postanemo politički faktor kako na regionalnom tako i državnom nivou u toku izbora 2022. godine”, zaključuje Busuladžić.

Predsjednik stranke Nyans je Mikail Yuksel koji je porijeklom iz Turske. Yuksel je ranije bio uticajni član stranke Centar.

Izvor: saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jeste li gledali ovaj video pred početak genocida u Srebrenici? Jovan Nikolić: Nisam ocekivao da cu naici na takav prizor! (Video)

13. jula 1995. godine, vojnici bosanskih Srba su se ukradenom opremom Ujedinjenih naroda (UN) počeli …

error: Oo !!