Kratka dova a mnogo značajna, jer onaj ko je petkom prouči Allahovom voljom će biti uslišana

Prema rivajetu od Džabira, r.a., Muhammed, a.s., je rekao:
“-Onaj ko petkom, u koje vrijeme želi, prouči ovu dovu, ona mu bude primljena.”

“Lã ilãhe illã Ente, ja Hannãnu, ja Mennãnu, ja Bedi`u `s-semavati ve lèrdi, ja Ze `l-dželali ve `l-ikrãm”

Značenje:
“Nema drugog Boga osim Tebe, o, Najsamilosniji, Ti koji daruješ obilje blagodati, Ti koji iz ničega stvaraš nebesa i Zemlju, Ti koji imaš cjelokupno veličanstvo i čast!”
Prijatelju! “Hannãn” i “Mennãn” spadaju u mubarek imena Allaha, dž.š. Oni koji imaju neku želju ili htijenje pa u petak,u bilo koje vrjeme, prouče dovu koju su nanijjetili i toj dovi dodaju ovu, bit će im ispunjeno ono sto su htjeli; dova će im, znaci, biti kabul.
Znate li šta je Allah naredio pticama da govore petkom?

JESMO LI SVJESNI KOLIKE SU BLAGODATI DANA PETKA. ČAK I PTICE UOČI, I NA DAN PETKA GOVORE JEDNI DRUGIMA O NJEMU

Petkom ptice govore: “Selam, selam, dobri dane”

– Oni koji su preselili, izvijestili su ovo Mutarrifa, kao počast njemu, dok je bio između sna i jave. (Ibn Ebu ed-Dun’ja i El-Bejheki.)

– Bekr bin Abdullah el-Muzeni veli: “Ptice sreću jedne druge u noći uoči petka i govore: ‘Osjećate li da je sutra petak?” (Ed-Dejnuri u El-Mudžalesetu)

Umame, radjallahu anhu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem rekao: ”Kupanje petkom je radi potpunog izlaska grijeha preko dlaka. (Bilježi ga taberani, i prenosioci su mu povjerljivi)Kupanje petkom je obaveza svakom punoljetnom muslimanu:

Kupanje petkom propisano je onome ko prisustvuje džuma-namazu, a na to ukazuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada neko od vas krene da obavi džuma-namaz, neka se okupa!” (Buhari, br. 877; Muslim, br. 844)

Dokaz da je kupanje petkom obavezno jesu riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Kupanje na dan džume obaveza je svakom punoljetnom” (Buhari, br. 858; Muslim, br. 846), te postupak Omera, radijallahu anhu, kada je prigovorio čovjeku zbog kašnjenja na džumu, a on mu, pravdajući se, reče: “Bio sam u poslu i nisam krenuo kući sve dok nisam čuo ezan, te sam se samo abdestio i odmah sam došao!”, a Omer na to, ponovo ga kritikujući, reče: “Uz to još i abdest, a znaš da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređivao kupanje!” (Buhari, br. 878; Muslim, br. 845)

Dokaz mišljenja da kupanje ipak nije obavezno jeste predaja u kojoj se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Ko se abdesti na dan džume, lijepo je postupio, a ko se okupa, pa kupanje je bolje!” (Ahmed, br. 20185; Ebu Davud, br. 354; Tirmizi, br. 495; Nesai, br. 1385, hadis je hasen po ocjeni Tirmizija)

Svjetlo Dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Onaj koji uči ovu dovu, Allah dž.š., će mu dati da lijepo živi

Dova ili molitva predstavlja izravno obraćanje čovjeka svom Stvoritelju. U vjerskim učenjima je dat poseban …

error: Oo !!