Islamska zajednica u Austriji podržala zahtjev Mezarja da se ubica iz Beča ne smije ukopati u njihovo groblje

Islamsko groblje odbilo da ukopa ubicu iz Beča

Islamsko groblje u 23. bečkoj opštini odbija da ukopa Kujtima Fejzulaja, koji je 2. novembra izvršio teroristički napad u Beču.

– Alah će se obračunati s njim. Ali i mi osjećamo potrebu da nešto učinimo – rekao je upravnik groblja Ali Ibrahim.

Na tom groblju, koje je uspostavljeno 2008. kao prvo islamsko groblje u Austriji, trebalo je da bude sahranjen austrijsko-makedonski državljanin albanskog porijekla, koji je ubio četiri osobe i ranio više od 20.

Iako još nije bio fiksiran termin sahrane, uprava groblja se odlučila da saopšti da ne želi da bude sahranjen na tom groblju.

– On je ubica, koji je ubio nedužne ljude i time nanio štetu svim muslimanima – rekao je Ibrahim.

On je dodao da je odluku saopštio islamskoj zajednici, koja ga je podržala.

Takođe, prenio je, i drugi vjernici su mu prenijeli da ne žele da budu sahranjeni pored ubice.

Sada je potpuno otvoreno gdje i kada bi mogao biti sahranjen Fejzulaj, koji je ubijen u okršaju sa policijom.

Kao alternativa, u Austriji, moguće je islamsko groblje u pokrajini Forarlberg, kao islamski dio bečkog Centralnog groblja, ili u Sjevernoj Makedoniji, odakle potiče.

Pripremao stan za okršaj sa policijom
Terorista Fejzulaj, koji je 2. novembra u centru Beča ubio četiri osobe, i ranio više od 20 lica, pripremao je svoj stan za oružani okršaj sa policijom.

On je u svom stanu pregrupisao namještaj, kako bi napravio zaklon, u slučaju pucnjave sa policijom. Očigledno, kako pokazuje istraga, on je želio da se pripremi za slučaj da ga policija “posjeti”.

Neizvjesno je da li je izvršio pripreme za slučaj dolaska policije prije sprovođenja terorističkih namjera, ili ako preživi napad, da bi se negdje sklonio.

Za sada je još uvijek otvoreno kako je Fejzulaj, sa teškim naoružanjem, došao u centar Beča. Mogući saučesnici koji su privedeni odbacili su tvrdnje policije da su pomogli teroristički napad ili znali o tome.

Ukupno se trenutno u zatvoru nalazi deset osoba iz okruženja Fejzulaja, a među njima i njegov prijatelj, s kojim je boravio u Slovačkoj kada je pokušao da kupi municiju.

Taj prijatelj tvrdi da je, tek kada su ušli u prodavnicu saznao da Fejzulaj hoće da kupi municiju, zbog čega su, tvrdi, se poslije posvađali.

Takođe tvrdi da je, u vrijeme atentata, kada je čuo za pucnjavu u centru, pokušao da svog prijatelja dobije na telefon i preklinje ga da to ne čini.

Izvor: Blic

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!