Ovo se Dodiku neće dopasti: Veliki povratak Hillary Clinton, Biden joj je namijenio posebnu funkciju!

Američki mediji danima pišu o tome ko bi mogao da se nađe u budućoj administraciji Joea Bidena pa je tako i bivša državna sekretarka Hillary Clinton viđena kao nova ambasadorica SAD-a u UN-u

Ona bi tako mogla da zastupa stavove SAD-a na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a, na kojima se, kao što je poznato, svakih šest mjeseci razmatra izvještaj OHR-a o situaciji u BiH. Pozivajući se na neimenovane izvore, “Washington Post” piše da Biden razmatra kandidaturu supruge nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona, ali da ovaj aranžman još nije dogovoren.

Nekadašnja prva dama, senatorica i državna sekretarka Hillary Rodham Clinton već je imala nekoliko uloga u američkoj politici, a 2016. godine bila je nadomak svoje dugogodišnje ambicije i sna – da preuzme ključnu poziciju vođe svjetske supersile i postane predsjednica, kao prva žena u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Hillary Clinton imala je dva miliona glasova više od Donalda Trumpa, ali je, ipak, pobjednik izbora bio Trump zbog specifičnog američkog izbornog sistema, prema kojem je republikanac osvojio države koje nose 306 elektora, prema 232 onih iz stranke Hillary Clinton. Za Hillary Clinton je tako glasalo 64,4 miliona građana SAD-a koji su izašli na izbore, a za Trumpa 62,3 miliona. U postocima, to je 48,1 posto za Clinton naprema 46,5 posto za Trumpa.

U historiji SAD-a takve stvari su se događale, ne često, ali se tu i tamo doista događalo da kandidat sa manje glasova pobijedi na izborima.

(SB)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Joe Biden poručio: “Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje!”

Biden je uputio pisanu poruku povodom ramazana, odabranog muslimanskog mjeseca Američki predsjednik Joe Biden uputio …

error: Oo !!