Muslimanima u Rusiji zabranjen brak s pripadnicima druge vjere

Ovu odluku je donijelo Vijeće uleme Rusije…

Mnoge ruske istaknute muslimanske ličnosti nisu se složile s tom pravno neobvezujućom odlukom.

Muslimanima u Rusiji zabranjuje se vjenčanje s osobama drugih religija, odlučilo je Savjetodavno vijeće Duhovne uprave muslimana Rusije, odnosno vijeće ulema (DUM).

U odluci se kaže da su međuvjerski brakovi između muslimanskih muškaraca i žena nemuslimanki dopušteni “u izoliranim slučajevima” koje samo lokalni muftije mogu odobriti. “Većina međuvjerskih brakova rezultira brojnim problemima”, stoji u odluci u kojoj se ukazuje na moguća neslaganja oko odgoja djece i “na apsolutno različite svjetonazore, kulturu i obrazovanje”. No, mnoge ruske istaknute muslimanske ličnosti nisu se složile s tom pravno neobvezujućom odlukom. Regionalni ulema Republike Tatarstan rekao je da se ne slaže s “izravnim tumačenjem stihova iz časnog Kurana”, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA novosti.

Duhovna skupština muslimana Rusije rekla je da poštuje odluku, ali se pozvala na izričito odobrenje u Kuranu za muslimanske muškarce da se vjenčaju s kršćankama i židovkama. Zamjenik predsjednika DUM-a Damir Muhetdinov priznao je da se “u ovom pitanju mišljenja razlikuju i dio naših imama ne podržava ili samo djelomično podupire tu fetvu.” DUM je kasnije pojasnio da se žene nemuslimanke mogu udati za muslimane sve dok “poštuju islamski kanon i ne sprečavaju muževe da odgajaju djecu u skladu s islamskom tradicijom” te su istaknuli kako je odluka potaknuta”povećanjem stope razvoda, slabljenjem vjerskih temelja društva i nedostatkom duhovnog obrazovanja u obiteljima”.

U Rusiji postoje mnogi međuvjerski brakovi. Praksa pokazuje da djeca tijekom odrastanja ne znaju kojoj vjeri pripadaju. U većini slučajeva međuvjerski brakovi se raskidaju zbog čestih nesporazuma između supružnika i njihove rodbine – rekao je Muhetdinov. Islamska je zajednica nakon pravoslavne druga po broju pripadnika u Rusiji, a očekuje se da će se broj islamskih vjernika sa sadašnjih 20 milijuna više nego udvostručiti u sljedećih 15 godina.

Vecernji.hr

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Supruga Brak

O moja buduća suprugo, budi postojana i jaka u iskušenjima!

Poruka buducoj supruzi U Ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu, Mojoj …

error: Oo !!